Huawei и Vodafone тестват 5G-управляема кола

5G мрежите ще станат съставна част от инфраструктурата на автономните и дистанционно управлявани автомобили

Първи тест в Европа на автомобил, управляван дистанционно през мобилна 5G мрежа, проведоха китайската компания Huawei и телеком операторът Vodafone.

В изпитанията са участвали специалисти от центъра за 5G иновации на Университа Суриа и Мюнхенския технически университет. Колата се е движила в кампуса на Университета Суриа и е била управлявана от лондонския ExCel център по напълно криптирана връзка.

Двете площадки са отдалечени на разстояние около 50 километра, а забавянето в мрежата при управление на колата с 5G технология е било по-малко от 10 милисекунди. Съобщава се за грешка при спирането на автомобила от едва 6 см при скорост 20 км/ч.

Тестовете показват, че технологията 5G е способна да обезпечи безопасно управление на транспортни средства в бъдеще. Операторите ще могат дистанционно да управляват машини, които работят при неблагоприятни или екстремни условия, например в минната промишленост, сметищата и др.

Разработката на стандарта 5G е на финалната права. Внедряването на мрежи от пето поколение ще доведе до появата на качествено нови услуги, бързо развитие на интернет на нещата (IoT) и промяна в редица индустрии. В частност, 5G мрежите ще станат съставна част от инфраструктурата на автономните и дистанционно управлявани автомобили.

Коментар