“Презарежданите мастила са неподходящи при отпечатване на снимки”, информира WIR

Ново проучване, поръчано от HP на независимата тестова организация Wilhelm Imaging Research, Inc (WIR), показва, че отпечатаните с презаредени мастилници снимки могат значително да избледнеят за по-малко от два месеца, докато отпечатаните с HP оригинални мастила и фотохартии материали могат да издържат значително по-дълго.
Презаредените мастилници показаха едни от най-ниските показатели за устойчивост на изображението на WIR, които изобщо са били отчитани в лабораторията на тестовата компания. Например, Tesco-презаредените HP 57 и 58 мастилници, използвани със съответната Tesco фотохартия, отчетоха резултат за трайност от 0.1 години. За разлика от това, снимки, отпечатани с оригинални HP мастилници върху HP хартия1, показаха най-високите показатели за устойчивост на изображението на WIR – 73 години. Това означава, че при стандартните условия на тестовете на WIR щеше да изминат 73 години, преди да настъпи значимо избледняване.2
Отпечатаните с Tesco презаредени мастилници и Tesco фотохартия изображения избледняват 730 пъти по-бързо от снимки, създадени с оригинални HP мастилници и върху HP хартия.3 Дори най-добрите от презаредените мастилници, използвани за печат върху съответстваща хартия от същата марка, показват резултат от едва 1.2 години и избледняват приблизително 60 пъти по-бързо от снимки, създадени с оригинални HP фотомастила и хартии.4
Това е първото публикувано изследване на WIR, което сравнява устойчивостта на изображението, отпечатано със съвместими мастилници и фотохартии, предлагани на европейския пазар, с устойчивостта на това, отпечатано с оригинални HP мастила и хартии. “Принципно, презаредените мастилници и фотохартиите от други производители се рекламират като притежаващи еднакво качество с оригиналните продукти,” заяви Хенри Вилхелм, президент и директор на изследванията във WIR.
“Тъй като тези твърдения за качеството на продуктите умишлено изключват устойчивостта на изображенията, ние разбираме, че те са силно подвеждащи. Ниската устойчивост на изображенията, отпечатвани с тези продукти, се крие от потребителите, които желаят да направят информирано решение за покупка. Целта на това изследване беше да установи устойчивостта на изображенията, създадени с мастила и фотохартии на други производители, и да я сравни с HP мастилата и фотохартиите, като с това подпомогне потребителите чрез предоставяне на важна информация за устойчивостта на изображенията, която досега не е била достъпна на пазара,” продължава той.
“На базата на резултатите от това изследване, WIR счита, че устойчивостта на изображенията, получени от всички тествани презаредени мастилници, е толкова ниска, че те просто са неподходящи за отпечатване на потребителски снимки. Хората винаги са разбирали, че водещата мотивация във фотографията е да се съхранят моментите във времето. Презаредените мастила и хартиите от други производители не издържат на това най-основно изискване.”, заявява в заключение Хенри Вилхелм.
Винсънт Вандерпул, вицепрезидент и главен мениджър на HP IPG Supplies EMEA, заявява: “Това изследване още веднъж потвърждава, че клиентите на HP имат избор за продуктите, които използват. Съществуват, обаче, значителни скрити проблеми при избора на различни от оригиналните HP консумативи. Последиците от лошата устойчивост на изображенията стават очевидни едва тогава, когато вече е твърде късно.”
“Клиентите също така трябва да разберат как тези резултати подсказват колко е важно да използват оригинални продукти и за мастилото, и за хартията. Проявяват се не малки разлики: налице е силно изразено и значително подобряване на устойчивостта на изображенията при цялостно ползване на HP продукти,” добавя той.

Коментар