Microsoft пусна софтуер за квантови разработки

Безплатeн софтуер на Microsoft улеснява разработката на квантов код

Microsoft пусна безплатно предварителна версия на пакета за разработка Quantum Development Kit, с помощта на който програмистите могат да създават приложения, ползвайки квантови изчисления.

Представен за първи път на конференцията Microsoft Ignite през септември т.г., Quantum Development Kit е ориентиран към разработчици, които искат да усвоят програмирането на квантови компютри, независимо от това дали имат експертиза в квантовата физика.

Инструментариумът е тясно интегриран със средата за разработка Microsoft Visual Studio, така че някои негови аспекти са добре познати на специалистите, които вече създават софтуер с други програмни езици.

В състава на пакета влизат локален квантов емулатор, който позволява емулиране на около 30 логически кубита квантова изчислителна мощ на типичен ноутбук. Това ще даде възможност на разработчиците да създават, тестват и коригират квантов код на обикновени компютри.

За по-сложни задачи Microsoft предлага емулатор в облачната инфраструктура Azure. Това решение позволява емулиране на над 40 логически кубита квантова изчислителна мощ.

Коментар