Изкуственият интелект ще увеличи работните места

Изкуственият интелект ще увеличи, а няма да съкрати броя на работните места, смята Gartner

Внедряването на системи с изкуствен интелект ще създаде повече работни места, отколкото ще ликвидира, сочи нов доклад на анализаторската компания Gartner, който оборва опасенията, че AI ще породи масова безработица.

Влиянието на изкуствения интелект ще варира в зависимост от индустрията. Така например, в сегменти като здравеопазване, администрация и образование търсенето на работна сила ще нараства като минимум до 2019 г., докато производството ще бъде силно засегнато.

Като цяло, от 2020 г. на пазара на труда ще се наблюдава положителна динамика, т.е. броят на новите работни места, породени от изкуствения интелект, ще превиши броя на затворените позиции. По-точно, очаква се AI да отвори нови 2,3 милиона работни места и да ликвидира около 1,8 млн. през 2020 г. А към 2025 година разликата ще достигне 2 млн. работни места.

Според доклада, към 2022 г. всеки пети работник, зает с нерутинни дейности, ще разчита на изкуствен интелект при изпълнение на своите задачи. Бизнесът с интегриран AI ще генерира приходи в размер на 2,9 трлн. долара през 2021 г.

Gartner не обяснява алгоритмите за своя анализ, но уточнява, че в случаите на внедряване на системи с изкуствен интелект се има предвид по-скоро допълване на човешката работа, а не нейната замяна.

Коментари по темата: „Изкуственият интелект ще увеличи работните места”

добавете коментар...

  1. AV

    Да всичко ще е наред, ако се подчиним безусловно на висшия A.I. разум.
    Защото алчните политици и бизнесмени са лишени от всякакъв разум 🙂

  2. koii

    Опхохо. Това беше добро!
    Предполага се, че “централизацията” или глобалната кибернетика наистина ще донесе повече ползи, отколкото вреди (ако се подчиним безусловно на висшия разум).

  3. Anonymous

    Ai ще увеличи работните позиции за терминатори .

Коментар