Walt Disney купува Fox за над $66 млрд.

Walt Disney Co. договори днес покупката на 21st Century Fox за сумата от 52,4 милиарда долара плюс поемане на дългове. Двете холивудски компании обединяват сили в условията на нарастваща конкуренция от дигитални гиганти като Netflix и Amazon.

В обхвата на сделката са кабелната група 20st Century Fox, която включва FX Networks, National Geographic и над 300 международни канали, както и 22 регионални спортни мрежи, съобщи CNET.

Освен това Disney удвоява дела си в услугата за видео стрийминг Hulu до 60%, с което ще получи по-лесен достъп до нарастващата група от потребители, които не използват конвенционални телевизионни услуги.

Общата сума по сделката е 66,1 млрд. долара, като в нея е включен и дълг от 13,7 млрд. долара. С поглъщането, Disney ще затвърди позицията си на най-голяма традиционна медийна компания в света.

Популярните франчайзи на Fox – X-Men, Deadpool и „Planet of the Apes” – преминават в ръцете на компания, която вече разполага с Marvel, Star Wars и анимационните филми на Pixar. Комбинираната компания ще притежава и героите на Мики Маус и Симпсън.

Консолидацията на Disney и Fox създава холивудски мастодонт, способен да се противопостави на богати технологични компании като Amazon и Netflix, които влагат огромни средства в медийното производство.

Коментари по темата: „Walt Disney купува Fox за над $66 млрд.”

добавете коментар...

  1. Yo

    Нещата отиват на към една гигантска филмова компания с безкраен copyright.

  2. Anonymous

    p/b=4

  3. Anonymous

    debt/equity = 120%

Коментар