Близкото бъдеще: облак, цифрова трансформация, AI…

Нов доклад на анализаторската компания IDC очертава ключови тенденции на пазара за информационни технологии през 2018-а и следващите години, свързани с цифровата трансформация на бизнеса.

Прогнозата сочи, че до 2021 г. не по-малко от 50% от световния брутен вътрешен продукт (БВП) ще бъде свързан с цифровите технологии. Инвестиционната привлекателност на компаниите ще зависи в голяма степен от внедряването на платформи и екосистеми, ценността на данните и степента на ангажираност на клиентите.

IDC очаква след три години над половината (60%) от компаниите да имат стратегии за цифрова трансформация, които ще започнат да се реализират.

Друга прогноза на анализаторите сочи, че към 2021 г. световните разходи за облачни услуги, както и за инфраструктура за тяхното внедряване ще нараснат двойно, превишавайки 530 млрд. долара. В над 90% от случаите бизнесът ще използва няколко облака.

Към 2019 г. около 40% от проектите за цифрова трансформация и 75% от корпоративните приложения ще използват услуги с изкуствен интелект (AI). Над 90% от потребителите ще общуват с чат-ботове, а над 50% от промишлените роботи ще бъдат свързани към AI системи.

На пазара за корпоративен софтуер към 2021 г. се очаква преход към хипердинамична архитектура, като 80% от приложенията ще се разработват на облачни платформи (PaaS) с използване на микроуслуги и функции от рода на AWS Lambda и Azure Functions, а над 90% от новите микроуслуги ще бъдат внедрени в контейнери.

IDC очаква през 2020 г. интерфейсите човек-компютър да станат по-разнообразни, благодарение на което една четвърт от техническите специалисти и ИТ служителите ще използват технологии за допълнена реалност. Почти в половината от новите мобилни приложения основният интерфейс ще стане гласов.

Освен това, 50% от компаниите в рейтинга Global 2000, ориентирани към работа с потребители, ще използват данни от биометрични сензори за персонализация и подобряване на услугите си.

IDC прогнозира още, че към 2021 г. една четвърт от най-големите в света компании ще използват блокчейн услуги. Технологията ще намери приложение в операциите на 25% от водещите банки, 30% от производствените компании и ритейлърите и 20% от медицинските организации.

Коментари по темата: „Близкото бъдеще: облак, цифрова трансформация, AI…”

добавете коментар...

  1. диван

    Да, вярно глупости са ама трябва някой да ги вразуми със съдебни дела в защита правата на потребителите от тези алчни и прости бизнес глупаци. 🙂

  2. а

    Съгласен напълно. Пълни глупости

  3. gosho

    глупости

Коментар