Безплатен софтуер защитава мобилните устройства от вируси

Все по-масовото навлизане в употреба на мобилни устройства с възможности за електронна поща засилва рисковете от вируси. Джаджи, които използват “e-mail push” системи (съобщението достига директно до телефона, без да се проверява акаунта), са чувствителни към този проблем, смятат специалистите.
В момента едва 8% от потребителите на мобилни телефони изпращат и получават e-mail съобщения, но техният брой със сигурност ще нарасне. Затова и някои водещи компании за сигурност вече разработват и пускат на пазара решения за защита на мобилния потребител.
Според серия проучвания, проведени от компанията VisionGain, приходите на пазара на антивирусни приложения за мобилни телефони през следващата година ще достигнат над 12 милиарда долара. В тази цифра се включват инвестициите на мобилните оператори, направени на ниво сървъри.
Засечените вируси, които атакуват мобилни устройства, могат да изтрият списъка с номера, да набират телефонни номера с висока такса и да крадат лични данни. Вирусите освен това са в състояние да причинят и редица други неудобства, като падане на заряда на батерията или унищожаване на файлове, посочват от компанията за сигурност BitDefender.
Интелигентните мобилни телефони притежават процесор, вградена памет или карта с преносима памет, както и все по-сложни операционни системи, които им позволяват да се свързват с интернет, да получават и препращат съобщения онлайн или чрез MMS. Именно тези им възможности обаче ги правят уязвими за инфекции от компютърни вируси.
Към момента едва пет компании обръщат поглед към този сегмент. BitDefender, поделение на компанията Softwin, е една от тях. Наскоро компанията предостави за свободно ползване тестова версия на своята антивирусна технология за защита на мобилни телефони и PDA, работещи с операционни системи Symbian и Windows Mobile. Технологията на BitDefender сканира всички достъпни файлове, като има и допълнителна опция за сканиране на частично избрани файлове.

Мобилна опасност
Какво може да причини вирусът
Да изтриe списъка с номера, да набира телефонни номера с висока такса и да крадe лични данни.
Прогноза
Функциите на мобилните устройства се доближават все повече до тези на персоналния компютър, а това означава, че броят на вирусните заплахи ще расте.
Безплатен антивирус
Компанията BitDefender предлага безплатен софтуер Mobile Antivirus v2 за защита на мобилни телефони и PDA с операционни системи Windows Mobile и Symbian.

Проучванията на Softwin, довели до представянето на този продукт, са продължили две години. Стартът е бил през 2004-та, когато е засечена първата вирусна атака към мобилни телефони, припомня Кармен Майерян, продуктов мениджър на BitDefender.

“Подобна технология ще става все по-необходима в бъдеще”, казва Майерян. “В момента има едва няколко вируса, насочени към мобилни устройства. Но всички последни нововъведения доказват, че функциите на мобилните устройства се доближават все повече до тези на персоналния компютър. Затова сме убедени, че броят на подобни заплахи ще расте през идните години”.
Софтуерът BitDefender Mobile Antivirus v2 постоянно обновява антивирусна база данни чрез GPRS комуникация, Wi-Fi или посредством синхронизиране на мобилното устройство с компютър, свързан към интернет. V2 не е окончателната версия на продукта. Всеки потребител би могъл да я използва безплатно и да съобщи за евентуални проблеми на екипа на BitDefender, така че компанията да подобри характеристиките на продукта.

Коментар