Биткойн консумира енергия колкото България

Някои експерти предупреждават, че енергийните разходи за криптовалутата застрашават глобалната електрическа инфраструктура

Експерти алармираха за рязко покачване на консумацията на енергия, в резултат на интензивния добив (майнинг) на криптовалути. Това се случва на фона на силна динамика в курса на биткойн и преход на криптовалутата от тема на финансово-технологичната сфера в масова култура.

Анализ на изследователската компания Digiconomist сочи, че само през последния месец потреблението на електроенергия от цялата инфраструктура за биткойн се е увеличило с 25%. Годишната консумация възлиза на 35 тераватчаса (ТВт/ч), според Bitcoin Energy Consumption Index, което е съпоставимо с потреблението на електроенергия от България за една година и превишава разхода на Дания.

Наблюдателите на процесите, свързани с криптовалутата, са разделени в оценките си за енергийната консумация. Едната група смята, че геометричният ръст в енергопотреблението, породен от майнинг и поддържане на работоспособността на инфраструктурата, ще продължи.

Годишната консумация от инфраструктурата на биткойн възлиза на 35 тераватчаса (ТВт/ч)

Има опасения дори, че в близко време това ще застраши глобалната електрическа инфраструктура. Digiconomist и анализатори от портала Zerohedge са на мнение, че още към 2020 г. за майнинг ще трябва толкова електроенергия, колкото в момента консумира целият свят!

Други анализатори обаче успокояват, че динамиката от последните месеци е временно явление. Според експерти, анкетирани от Вашингтон Пост, към края на десетилетието общият обем на енергийната консумация за добив на криптовалута ще възлезе на около 1% от потреблението на САЩ или 0,14% от количеството консумирана енергия в целия свят.

Коментари по темата: „Биткойн консумира енергия колкото България”

добавете коментар...

  1. Българин

    Ами ще се строят още ядрени мощности и ще се реши проблема.

  2. Anonymous

    Биткойна донесе екологична катастрофа.
    Само asic resistant.

Коментар