Хуманоиден робот прави лицеви опори

Японският робот Кенгоро може да прави лицеви опори, подобно на човек

Инженери от университета в Токио разработват хуманоидни роботи със скелети, подобни на човешкия. Последните достижения на учените с роботите Кенширо и Кенгоро, публикувани в Science Robotics и на видео в YouTube, са респектиращи.

Екипът, ръководен от Масаюки Инаба, цели да създаде роботи, които имитират точно човека не само по отношение на физическите способности, но и от гледна точка на анатомията. Така например, скелетът на Кенгоро се състои от порести части, които му позволяват да се „поти” и по този начин да се охлажда при нагряване на електродвигателите.

Скелетите на двата робота, високи съответно 160 и 167 см, максимално съответстват на скелетите на хора със същия ръст. В допълнение, създателите на роботите сравнително точно възпроизвеждат мускулите и ставите.

Въпреки че броят на степените на свобода на ставите на двата робота е значително по-малък, отколкото при човека (64 и 114 при Кенширо и Кенгоро срещу 419 при човека), роботите могат да възпроизвеждат много от движенията и активностите на хората.

В една видео демонстрация роботът Кенгоро прави характерни за човека упражнения и действия, вкл. лицеви опори, изправя се на пръсти и симулира натискане на педала на газта и спирачките в колата.

Според създателите на Кенширо и Кенгоро, техните постижения могат да подобрят други хуманоидни роботи и дават възможност на хората да научат повече за функционирането на човешкото тяло.

Коментар