Apple получи патент за „умна тъкан”

Патентована технология на Apple ни приближава до бъдещето на умните дрехи

Apple получи европейски патент за „умна тъкан”, която потенциално може да се използва в дрехи и мебели, калъфи и каишки на носими устройства, добавяйки към тях нови възможности, съобщи Patently Apple.

Особеност на умната тъкан е наличието на влакна с определени свойства, вкл. проводимост, чувствителност на докосване и деформации. Тези влакна могат да бъдат както единични, така и усукани в нишки заедно с влакна от други материали.

Освен това в умната тъкан могат да се формират кухини за поместване на други компоненти. В допълнение, към тъканта могат да се прикрепват други компоненти с помощта на електрически и механични връзки.

В патентовата от Apple тъкан могат да се интегрират чипове и дискретни електронни компоненти – от резистори и кондензатори до високоговорители и разнообразни датчици.

Любопитен факт е, че в списъка от изобретатели на умната тъкан фигурира името на Даниел Подхажни, който постъпи в Apple от Nike. Той е съавтор на няколко десетки патента в същата област, принадлежащи на производителя на спортни стоки.

Коментар