VIA планира CPU, конкурент на AMD Zen 2

VIA е амбицирана да създаде процесори, които са конкурентни на Intel иAMD

Тайванският разработчик на чипове VIA планира да създаде процесори от ново поколение Zhaoxin, които ще могат да конкурират CPU-тата AMD Zen 2, съобщи специализираният сайт PCGamesHardware.de.

На пазара за x86-съвместими чипове в момента присъстват осезаемо само две компании – Intel и AMD. Има и други играчи, но техните дялове са толкова малки, че като цяло могат да се пренебрегнат.

VIA е един от малките разработчици на чипове, който обаче има амбиции да стане по-значим фактор на пазара. В партньорство с Shanghai Zhaoxin Semiconductor, тайванската компания планира да създаде семейство процесори KX-7000, които се очакват на пазара през 2019 или 2020 г. като конкуренти на AMD Zen 2, с поддръжка на памети DDR5 и контролер PCIe 4.0.

По-рано се появиха информации, че VIA е разработила CPU, способен да конкурира решенията на Intel и AMD. Процесорите, известни първоначално като Zhaoxin ZX-D, излязоха на пазара като семейство 28-натометрови KX-5000 чипове, вкл 4-ядрени и 8-ядрени модели на тактова честота до 2GHz, поддръжка на DDR4 и интерфейс USB 3.1.

Процесорите KX-5000 ще бъдат наследени от семейството KX-6000, което включва 16-нанометрови чипове с тактови честоти до 3GHz. Едва след това се очакват Zhaoxin процесорите от семейство KX-700, които ще конкурират Zen 2 на AMD.

Коментари по темата: „VIA планира CPU, конкурент на AMD Zen 2”

добавете коментар...

  1. Случаен

    Никой все още не знае каква ще е производителността на Zen2, но тези твърдят, че ще изкарат нещо което ще го конкурира.
    Ако бяха казали колко с % ще е по-производителен IPC от текущия Zen, можеше и да повярваме, а сега си остава само празни приказки и реклама.

  2. :)

    Преди много години VIA пак правиха “конкурентни” на Intel и AMD процесори и не успяха. Сега, едва ли ще е нещо различно.

Коментар