Пекин гради AI парк за 2 млрд. долара

Властите в Пекин планират огромен парк за изследвания в областта на изкуствения интелект

Високотехнологичен парк, посветен на развитието на изкуствения интелект, ще бъде построен в Пекин. Изграждането му ще отнеме пет години, съобщи агенция Синхуа.

Паркът ще бъде разположен в крайградския квартал Ментогу в западната част на Пекин. Той ще се простира на площ от 54,87 хектара.

Очакваната инвестиция в изследователския център за изкуствен интелект е 13,8 милиарда юана (около 2,1 милиарда щатски долара). Очаква се паркът да привлече около 400 предприятия. Прогнозната годишна продукция на фирмите ще е около 50 милиарда юана (около 7,7 милиарда щатски долара).

Паркът ще се фокусира върху разработването на съвременни технологии като супер високоскоростни „големи данни”, изчислителни облаци, биометрична идентификация и т. нар. „дълбоко учение”. Технологичната инфраструктура включва пето поколение мобилна комуникационна мрежа, суперкомпютър и облачни услуги.

Разработчикът на парка – Zhongguancun Development Group – ще търси партньорство с китайски и чуждестранни университети, изследователски институти и големи компании, за да създаде различни изследователски центрове в парка. Той ще включва и лаборатория за изкуствен интелект на национално ниво.

Коментар