30-доларови Android Oreo смартфони се чакат в Индия

Специална Go версия на Android Oreo отваря пътя за ултра-евтини смартфони

Google подписа споразумения с няколко индийски производителя за пускане на местния пазар на изключително достъпни смартфони под управление на операционна система Android Oreo (Go Editon).

Сред партньорите на интернет гиганта са компании като Micromax, Intex, Lava, Karbonn и други, съобщи Factor Daily. Очаква се подобни смартфони да се продават на цени около 30 долара.

Go Edition е специална версия на Android Oreo, предназначена именно за евтини устройства. Системата се отличава с оптимизирана структура и намален размер на приложенията по подразбиране – те заемат с 50% по-малко пространство и работят с 15% по-бързо.

Още през февруари в продажба ще излязат различни смартфони на база Android Oreo (Go Edition), които ще се предлагат на цени около 30 долара. Първа компанията Micromax ще пусне подобен модел. Очаква се устройствата да поддържат работа в 4G LTE мрежи.

Инициативата на Google ще позволи на индийските производители да засилят позициите си на местния пазар, доминиран в момента от компании като Samsung – световен лидер при смартфоните – и водещите китайски брандове Xiaomi, Vivo, Oppo и Lenovo.

Коментар