Съосновател на Uber продава 1/3 от акциите си

Травис Каланик, съосновател на Uber Technologies Inc., който беше изгонен от поста на главен изпълнителен директор през юни, продава почти една трета от 10-процентния си дял в доставчика на услуги за мобилност. Стойността им е около 1,4 милиарда долара.

Продажбата на дяловете на Каланик е част от сделка, подписана от консорциум, ръководен от SoftBank Group Corp., която ще се окаже със 17,5-процентен дял в Uber, най-вече чрез закупуване на акции от ранни инвеститори и служители. Миналата седмица SoftBank си осигури споразумения от други акционери, които са готови да продадат книжата си.

Сделката оценява Uber на 48 млрд. долара. Това е с около 30% от последната оценка на SoftBank на стойност 68 млрд. долара.

Каланик бе предложил да продаде половината от акциите си. Но тъй като има ограничение за това колко дялове може да придобие SoftBank, в крайна сметка екс-шефът ще продаде само 29%, отбелязва Блумбърг, позовавайки се на източник, близък до Каланик.

Бившият главен изпълнителен директор притежава 10% от компанията. Това означава, че неговата продажба ще разтовари 2,9% от акциите на Uber и ще му донесе около 1,4 млрд. долара. Засега коментари по сделката няма нито от страна на Каланик, нито от SoftBank и Uber.

Продажбата ще направи съучредителя на Uber милиардер за първи път – не само на хартия. Каланик никога преди не е продавал акции на компанията, която е управлявал почти десетилетие.

Коментари по темата: „Съосновател на Uber продава 1/3 от акциите си”

добавете коментар...

  1. не е глупав

    Знае, че Uber ще бъде изместен от някоя блокчейн система.

Коментар