AT&T пуска 5G мрежа още тази година

Масовото внедряване на мрежи от пето поколение (5G) се очаква да започне през 2020 година, но някои телекоми като американския AT&T имат изпреварващи планове.

AT&T заяви през седмицата, че възнамерява да стане първият доставчик на 5G услуги за потребителите в САЩ. Компанията работи по пускане на своята 5G мрежа до края на текущата година.

Всички необходими стандарти за 5G са утвърдени още през миналата година, така че AT&T може да се заеме с изграждане на мрежите от ново поколение. Операторът вярва, че 5G мрежите ще променят начина, по който хората живеят, работят и се забавляват.

Но дори и в рамките на съществуващите мрежи са възможни скорости на предаване на данни над 1 Gbps, което е повече от достатъчно за обикновените потребители. Въпреки това, средната скорост в мобилните мрежи по света е само 20 Mbps, а много анализатори смятат, че именно 5G ще помогне за достигане на възможните за 4G скорости.

В официалното си изявление AT&T говори за виртуална реалност, 4K видео и свързани автомобили – това са основните направления, които ще извлекат най-голяма полза от прехода към 5G стандарт.

На пазара все още не са достъпни едночипови системи (SoC) с вграден 5G модем, въпреки че компании като Qualcomm и Intel вече разработиха подобни модеми. Прави впечатление обаче чипът Snapdragon 845, който включва модем Snapdragon X20 LTE с поддържа на даунлоуд със скорост 1,2Gbps.

Коментар