Започва лицензиране за технологията HDR10+

Технологията HDR10+ променя динамично яркостта, насищането и контраста на изображенията, като позволява по-точно екранно възпроизвеждане на съдържанието – така, както е замислено от създателите на филми и ТВ програми (източник: Samsung)

Отворена, безплатна платформа ще стане скоро достъпна за лицензиране на създателите на съдържание, компонентни, оборудване и потребителки устройства по технологията HDR+, съобщи алиансът, ангажиран с проекта.

20th Century Fox, Panasonic и Samsung обявиха неотдавна партньорство за развитие и налагане на пазара на технологията HDR10+. Целта на трите водещи компании е да създадат отворена, безплатна платформа с динамични метаданни за постигане на разширен динамичен диапазон на изображенията и да поемат лицензирането на HDR10+ през януари 2018 г.

Замисълът на авторите на проекта е платформата да лицензира компании, които се занимават със създаване и разпространение на видеосъдържание, производители на телевизори, плейъри, абонаменти приставки и друго оборудване. Лицензирането ще бъде безплатно, с изключение на номинална вноска за административни разходи.

Тази седмица 20th Century Fox, Panasonic и Samsung разкриха подробности за развитието на проекта. Платформата HDR10+ ще стане скоро достъпна за лицензиране на създателите на съдържание, компонентни, оборудване и потребителки устройства.

Към момента заинтерсованите страни могат да разгледат лицензионната програма, вкл. спецификации и споразумение с потребителите, както и да се абонират за получаване на известия за достъпността на техническите спецификации на HDR10+. Интерес към поддръжка на платформата HDR10+ вече са проявили десетки компании от различни индустрии, твърдят от алианса.

Веднага щом стартира лицензирането на HDR10+, основателите на алианса ще започнат да използват технологията във всички свои бъдещи филми във формат Ultra HD, в някои модели телевизори, Ultra HD Blu-ray плейъри, записващи устройства и други продукти. Сертификацията на устройствата ще се извършва от външни оторизирани центрове за тестване.

Технологията HDR10+ променя динамично яркостта, насищането и контраста на изображенията, като позволява по-точно екранно възпроизвеждане на съдържанието – така, както е замислено от създателите на филми и телевизионни програми. 20th Century Fox, Panasonic и Samsung ще демонстрират възможностите на HDR10+ на предстоящото изложение CES 2018 в Лас Вегас.

Коментар