МВР: Анонимност в интернет няма

Анонимност в глобалната мрежа няма. Всеки компютър може да бъде проследен, благодарение на съдействието между полицията и интернет доставчиците, заяви Владимир Иванов от сектор „Борба с организираната престъпност” към Областната дирекция на МВР – Плевен по време на дискусия “Децата безопасно в Интернет”.

Вчера в града се проведе кръгла маса по въпросите, свързани безопасността на децата в интернет, която е в рамките на национална инициатива, организирана от Майкрософт България, детския портал Az-deteto.com и Евроком Кабел.

Кампанията е насочена към подрастващите между 6 и 16 години и техните родители, като цели да ги запознае с основните правила за безопасна работа и забавление в глобалната мрежа.

Изключително важно е родителите винаги да знаят какви сайтове посещават  децата им и да бъдат информирани за тенденциите в интернет, за да могат да ги предпазят при опасност, бяха единодушни участниците в кръглата маса.

От съществена важност е и децата да следват основните правила за безопасно ползване на интернет, подчертаха дискутиращите. Повечето от  децата, участвали в срещата, споделиха, че времето им за ползване на компютър у дома е ограничено до 2 часа и, че техните родители знаят как те се забавляват в мрежата.

„С провеждането на кръглата маса в Плевен се стремим да привлечем общественото внимание и да дискутираме въпросите, свързани с безопасността на децата в интернет, и на регионално ниво. Надяваме се посланията на кампанията да достигнат до голям брой деца и родители  в цялата страна”, каза Елица Георгиева, ПР мениджър на Майкрософт България.

В България вече се е появил социално отговорен бизнес, заяви социоложката Елена Иванова от Сдружение „Развитие на личността и човешките общности”. Тя очаква посланията на националната кампания да намерят отзвук на местно ниво.

“Над 70% от българските деца са в интернет. Това е тяхна основна медиа, в която учат, забавляват се, търсят информация и си комуникират. За нас като детска медиа е от изключително значение децата ни да са защитени и с увереност да използват Мрежата по позитивен начин”, каза Жюстин Томс, главен редактор на детския портал Az-deteto.com.

Като част от тазгодишната кампания организаторите обявиха старта на конкурс на тема Урок за родители. В него могат да участват деца от цялата страна на възраст между 6 и 16 години, като изпращат предложения какво трябва да правят родителите им, за да ги предпазват по-ефективно в глобалната мрежа.

Най-добрите предложения ще бъдат издадени в специално разработен наръчник – “Урок за родители”, който ще бъде разпространяван в касите на Евроком Кабел в цялата страна.

Коментари по темата: „МВР: Анонимност в интернет няма”

добавете коментар...

  1. mhm

    МВР: Анонимност в интернет няма – само така си мислите:) Всеки с малко познания може да бъде анонимен в интернет, стига да поиска;) Стига сте заблуждавали ИТ-неграмотни лели!

Коментар