CES 2018: AMD вдига летвата с нови процесори и графика

AMD планира да пусне нови и следващо поколение високопроизводителни и графични продукти през настоящата година, стана ясно в навечерието на изложението за потребителска електроника CES 2018, което започна на 9 януари в Лас Вегас.

Наред с обявяване на първите настолни чипове Ryzen с вградена Radeon Vega графика, AMD разкри пълна гама Ryzen мобилни APU, вкл. новите модели Ryzen Pro и Ryzen 3, както и второ поколение високопроизводителни  Ryzen настолни процесори, изработени по 12-нм технология и очаквани официално на пазара през април т.г.

При x86 процесорите, ядрото Zen, което в момента присъства в настолните и мобилните процесори Ryzen, се произвежда по 14- и 12-нанометрова технология. 12-нм образци вече се доставят на големите ОЕМ производителни за тестване, съобщи Марк Пейпърмастър, главен технологичен директор и старши вицепрезидент на AMD.

Завършено е също така проектирането на Zen 2, като обновеното ядро ще даде подобрения в много посоки на вече спечелилите редица награди чипове със Zen архитектура.

При графиката, AMD обяви разширение на семейството Vega с Radeon Vega Mobile за ултратънки ноутбуци, както и че нейните първи 7-нм продукти ще бъдат Radeon Vega графични процесори, проектирани специално за приложения, свързани с машинно самообучение.

Същевременно, AMD отчете успешно изпълнение на целите за 2017 г. с пускане на 10 различни продуктови семейства. „През 2018 г. ще надграждаме върху тези постижения, като направим още по-силен нашия най-силен продуктов портфейл за последното десетилетие”, заяви президентът и СЕО на компанията д-р Лиса Су, като подчерта, че новите CPU и GPU ще добавят функционалност и производителност в различни пазарни сегменти.

Коментар