Немски робот е готов за колонизиране на Марс

Робот, който в бъдеще може да помогне за колонизиране на Марс, е едно от чудноватите творения на германския Център за авиация и космонавтика (DLR). Justin се разработва от 10 години, като постепенно се усъвършенства и придобива нови умения, пише Wired.com.

Така например, Justin може да борави ловко с инструменти, да прави и изпраща снимки, да улавя летящи обекти в условия на безтегловност, да разпознава и преодолява препятствия, разкриват от инженерният екип, ангажиран с проекта в DLR.

Поредното подобрение на робота е обновена версия на софтуера, която повишава степента на самостоятелност на Justin. За разлика от много други роботи, Justin е способен да формира самостоятелно алгоритмите си за действие, изхождайки от поставените задачи, т.е. не е необходимо предварително програмиране на всичко.

По време на последните изпитания само за две минути немският робот е успял да ремонтира слънчев панел, монтиран в лаборатория в Мюнхен. Нещо повече, контролът на действията на Justin е извършван от Космоса – по-конкретно, от борда на Международната космическа станция.

Justin, бъдещият колонизатор на Марс, е висок почти два метра и тежи около 200 килограма. Всяка ръка на робота може да повдигне предмети с тегло до 15 килограма.

Коментари по темата: „Немски робот е готов за колонизиране на Марс”

добавете коментар...

  1. Saevar

    а тоя робот немски или арапски говори ..? Как ще приветства извънземните със Салам Алеикум или с Гутен Таг ?

  2. Аман

    кат не можаа да колинизират Евопата и ги наритаха у отдирниците, сега Марс че колонизират. пак им требе лебенсраум на дойчовете.

Коментар