Процесорът “Шанхай”, новият коз на AMD

Новият четириядрен процесор AMD Opteron, известен с кодовото име “Шанхай”, вече е на пазара. С усъвършенстван 45-нанометров дизайн, чипът предлага производителността, необходима на съвременния център за данни, обявиха от компанията.

Quad-Core AMD Opteron идва с 35% по-високо бързодействие и 35% по-ниска консумация на енергия. Производителите на оригинално оборудване (ОЕМ) са готови да предложат до края на годината повече от 27 системи, базирани на “Шанхай”. AMD се надява да възвърне позициите си в сървърния сегмент, след известно отстъпление в резултат на проблеми с процесора “Барселона”, вкл. грешка в схемата за кеш паметта  и забавени доставки.  
“Шанхай” адресира нуждите на центровете за данни, където мениджърите се сблъскват с нарастващи изисквания на бизнеса и търсят продукт с оптимално съотношение между качество и цена. Набиращите популярност технологии като виртуализация и изчислителни облаци (cloud computing) се нуждаят от балансирано решение. Именно тук е силата на “Шанхай”, който доразвива архитектурата AMD Direct Connect Architecture и предлага балансирано решение във все по-разнородната компютърна среда.
Процесорът вече е част от девет сървъра, създадени специално за виртуализация, които ще извлекат полза от вградената новаторска технология AMD-Virtualization (AMD-V). По-бърз превключвател, известен като “world switch”, подобрява ефективността на виртуалната машина, а технологията Rapid Virtualization Indexing намалява разходите, свързани със софтуерната виртуализация. 
AMD набляга на “ненадмината”, по думите на компанията, производителност на ват. Чувствително повишена е честотата на процесора при ниво на консумация, характерно за предишните четириядрени Opteron чипове. Това е постигнато чрез 45-нанометрова технология на имерсионна литография.
Инженерите на AMD са увеличили с 200% кеш паметта от трето ниво в чипа, която сега достига 6MB, с цел ускоряване на приложения като виртуализация, база данни и Java. Процесорът вече поддържа памет DDR2-800.
“Несравнима”, според AMD, енергоефективност предлага новият четириядрен чип. Opteron използва 35% по-малко енергия, в сравнение с предишното поколение процесори, и същевременно дава 35% по-висока производителност, твърдят от компанията. Технологията Smart Fetch редуцира консумацията на електричество, като спира ядрата, когато са в състояние на изчакване, без да влияе на дейността на приложенията или на информацията в кеша.
Друга технология, AMD CoolCore, която намалява притока на енергия към неизползваните секции от всеки процесор, обхваща и L3 кеша, за да могат части от него да се изключват сами с цел пестене на енергия.
AMD обръща внимание, че е единственият производител на x86 сървърни микропроцесори, които обслужват 2P до 8P сървъри с една единствена архитектура и същевременно поддържат предишното поколение дву- и четириядрени чипове Opteron. По този начин се постига увеличение на времето на експлоатация и на продуктивността, посочват от компанията.
Новите й процесори съответстват на съществуващата архитектура Socket 1207, с която ще бъде съвместимо и следващото поколение чипове Opteron, известни с кодовото име “Истанбул”.
Големи доставчици започват още този месец да предлагат системи от ново поколение, базирани на “Шанхай”. Очаква се броят на системите да нарасне значително до края на 2008 г. и през първото тримесечие на 2009 г., съобщиха от AMD.
Процесорите Quad-Core AMD Opteron с честоти от 2.3 до 2.7 GHz и консумация 75 вата вече са на пазара. 55-ватовите модели HE и 105-ватовите SE се очакват през първото тримесечие на 2009 г. За тогава е предвидена и платформата за настолни компютри AMD Dragon.

Коментар