Apple дава рамо на новия видеоформат AV1

Технологията за компресиране от ново поколение AV1 опростява гледането и зареждането на видео от мрежата на всички типове устройства

Apple се присъедини към групата от компании, която разработва новия формат за компресиране на онлайн видео AV1, съобщи CNET.

В обединението „Alliance for Open Media” членуват технологични компании като Amazon, Google, Facebook и Microsoft. Резултат от тяхната работа е технологията за компресиране от ново поколение AV1, която опростява гледането и зареждането на видео от мрежата на всички типове устройства.

Целта на алианса е да наложи нов стандарт, около който да се обедини цялата интернет индустрия. Преходът от доминиращия кодек H.264 към AV1 ще помогне да се избегнат плащанията на лицензни такси за използване на H.264 на всяко устройство и с всеки плейър.

До неотдавна Apple активно прокарваше H.265, пряк наследник на H.264. Сега компанията сключи споразумение с „Alliance for Open Media”, благодарение на което AV1 придобива много по-големи шансове да стане един от водещите стандарти за възпроизвеждане на онлайн видео.

AV1 представлява комбинация от технологии, разработени от членовете на асоциацията. Стандартът включва разработки от инициативата Daala на Mozilla, Thor Project на Cisco и популярните кодеци VP9 и VP10 на Google. Netflix и Hulu също ке присъдиниха към алианса и планират да внедрят AV1 в своите услуги.

Първата версия на видео формата се очаква да излезе в близките седмици. По-рано Mozilla заяви, че кодекът намалява размера на файловете с 25-35%, в сравнение с H.265 и VP9. Технологията има и недостатъци – тя изисква повече време, памет и енергийни разходи.

Коментар