Оценяват Xiaomi на 200 млрд. долара

Леи Джун подготвя Xiaomi за излизане на борсата

Пазарните анализатори покачват стойността на китайския производител на смартфони Xiaomi, в очакване на първичното публично предлагане (IPO) на акции на компанията през втората половина на 2018 г.

Преди седмица Xiaomi беше оценена на 100 млрд. долара към момента на IPO-то. Но за кратък период анализатори от Китай повишиха двойно цената на компанията  до 200 млрд. долара, отбелязва Technode.com.

Главният изпълнителен директор на Xiaomi Леи Джун очаква именно подобна висока стойност на управляваната от него компания. При създаване на Xiaomi през 2010 г., CEO-то заяви, че първата продажба на акции е възможна не по-рано от 2025 г., но плановете на мениджъра рязко се промениха с подобряване на показателите на компанията.

През миналата година Xiaomi преизпълни плана си за продажби с 18% и отчете печалба от над 1 млрд. долара. Плановете на компанията за настоящата година предвиждат удвояване на печалбата.

Очаква се Xiaomi да излезе на борсата през втората половина на 2018 г. Според анализаторите, компанията може да се надява на оценка от пазара в размер на 200 млрд. долара.

Коментар