Учени: Слънчевата система е уникална

Планетите в Слънчевата система се отличават с твърде различните си размери (източник: НАСА)

Многобройните екзопланети, открити от астрономите, имат едно съществено различие от планетите в Слънчевата система, установиха учени. Става въпрос за размерите на планетите в една система.

Анализът на стотици екзопланети показва, че те имат сходни размери в рамките на една система. Именно това ги отличава от планетите в Слънчевата система, които са твърде различни като размери, сочи изследването на международен екип от учени, изводи от което публикува phys.org.

Учените предполагат, че нашата система е сформирана по уникален, различен начин от останалите. В рамките на изследването са анализирани 909 планети в 355 системи, отдалечени на 1-4 хиляди светлинни години от Земята.

Оказва се, че ако една екзопланета в системата е малка, то вероятно и останалите ще бъдат с малки размери и обратно – ако е голяма, и останалите ще са големи.

Същевременно, в Слънчевата система има гиганти като Юпитер, Нептун, Сатурн и Уран, които по своите размери се отличават значително от останалите планети, вкл. Земята.

Коментари по темата: „Учени: Слънчевата система е уникална”

добавете коментар...

  1. Вак

    объркали сте светлинните години сигурно е от 10 до 40 светлинни години

  2. Anonymous

    Комбинацията е за балансиране на сисетмата
    и е наложена поради унишщжаването на водна планета Тиамат(днес 50% от нея е астероиден пояс между Марс и Юпитер )

Коментар