Apple ще избавя децата от смартфон зависимост

Apple се замисля сериозно върху това как да подобри функцията за родителски контрол в своите устройства, за да предпази децата от „смартфон зависимост”, след като главните акционери Jana Partners и Teachers’ Retirement System се обърнаха с писмо към ръководството на корпорацията да разгледа този въпрос.

В писмото си инвеститорите настояват Apple да разработи подобрени механизми за защита от постоянното взиране в смартфона, привеждайки тревожна статистика за влиянието на мобилните устройства върху здравето на децата.

Акционерите са сериозно обезпокоени от нездравото отношение на децата към продуктите на Apple, увеличаващото се време на пребиваване в социалните мрежи и в игри със смартфони – всичко това влияе пряко на психическото и физическото здраве на зависимите от джаджите деца.

В скорошно проучване 67% от преподавателите изтъкват, че новите технологии отвличат вниманието на децата от учебния процес, а 75% наблюдават понижение на концентрацията им. Дори учениците, които по-рано излизали на улицата през междучасията, общували или се занимавали с физически упражнения, сега предпочитат да седят на едно място и да играят на своите смартфони.

Медицински специалисти пък обръщат внимание на това, че американските деца, които прекарват със смартфоните си над 5 часа в денонощието, са със 71% по-склонни към самоубийствени действия. При учениците от по-горните класове, водещи активен живот в социалните мрежи, рискът от развитие на депресия се увеличава с 27%, а онези, които не изпускат смартфона от ръце, обикновено страдат от нарушения на съня, които могат да доведат до затлъстяване и повишено кръвно налягане.

Apple припомня, че функцията за родителски контрол присъства в нейните устройства още от 2008 г., но компанията е съгласна с инвеститорите, че тази функция не позволява пълноценна борба срещу зависимостта от смартфоните. Родителите могат само да блокират достъпа до устройството, като функцията се активира и настройва чрез iCloud.

Инвеститорите предлагат на Apple да разработи програма, която позволява промяна на софтуера на устройството в зависимост от това кой го използва – дете или възрастен. Предложението се поддържа и от бившия дизайнер на iPhone и iPod Тони Фадел, който подчертава, че Apple трябва да поеме своята отговорност, като помогне на хората да контролират своята зависимост на всички нива, вкл. от смартфона, ноутбука, телевизора и т.н.

Нещо повече, инвеститорите настояват за създаване на съвет от експерти, в който да бъдат включени специалисти по детско развитие, и призовават Apple да споделя открито данни с изследователите. Очаква се новото приложение за родителски контрол на компанията да позволи отдалечено следене на времето, което децата прекарват със смартфона, и изключване на някои функции, ако бъде превишен дневният лимит.

Коментар