Fujifilm опитва да поеме контрола над Xerox

Задава се поредна голяма сделка в технологичната индустрия. Японският производител на фототехника Fujifilm Holdings може да придобие мажоритарен дял от американската Xerox, един от водещите производители на копири и печатащи устройства.

Екипи от двете компании преговарят за сделка, съобщи Уол Стрит Джърнъл, позовавайки се на информирани източници. Разглеждат се няколко варианта, вкл.  поемане на контрола върху Xerox от страна на Fujifilm, но не става въпрос за пълно поглъщане. Споразумение към момента не е договорено.

Xerox и Fujifilm имат съвместно предприятие под името Fuji Xerox, което бе създадено още през 1962 г. и специализира в производството на печатаща и фотокопирна техника. 75% от джойнт венчъра принадлежат на Fujifilm, а останалите 25% са собственост на Xerox.

През август миналата година Fujifilm обяви план в близките три години да направи стратегически поглъщания за 500 млрд. йени (около 4,54 млрд. долара). Компанията търси нови източници за ръст отвъд пределите на традиционния си бизнес с фотоапарати, който е в упадък.

В края на 2016 г. Fujifilm постигна споразумение за придобиване на 70% от производителя на химически препарати Wako Pure Chemical Industries за сума в размер на 198,5 млрд. йени (около 1,7 млрд. долара) от фармацевтичната компания Takeda. Освен това Fujifilm искаше да купи медицинското подразделение на Toshiba, но загуби в конкуренция с Canon.

Xerox, от своя страна, завърши процес на преструктуриране в началото на 2017 г., в рамките на който принтерният бизнес беше отделен от подразделението за аутсорсинг. Компанията, фокусирана върху производството на оборудване за печат, запази оригиналното си име Xerox, а другата работи под името Conduent.

През декември 2017 г. инвеститорът Карл Айкан написа отворено писмо до акционерите на Xerox, в което подчерта необходимостта от нови ръководители на компанията, тъй като тя твърде бавно пуска нови продукти и увеличава приходите си.

В момента акциите на Xerox се търгуват на ниво от 30 долара, докато в края на 90-те години на миналия век стойността им превишаваше 150 долара. Пазарната капитализация на Xerox се оценява на 7,7 млрд. долара, като нетният й дълг превишава 4 млрд. долара.

Коментар