Uber блокира дистанционно РС-тата си при проверки

Uber е намерила начин да противодейства на честите проверки от властите

Специална програма помага на Uber да избегне неприятности с властите в различните държави, в които оперира. Известно е, че компанията често е обект на проверки и попада под ударите на конкурентите и местните закони, но изглежда, че е намерила елегантен начин за противодействие.

За да се защити от атаките, Uber е разработила програмата Ripley, която позволява отдалечено управление на компютрите в локалните офиси в случай на проверка от правоохранителните органи, съобщават различни медии, позовавайки се на Блумбърг.

При постъпване на сигнал от някой локален офис на Uber в централата на компанията в Сан Франциско, тамошните специалисти отдалечено скриват данните, блокират достъпа, променят пароли и изпълняват други действия, насочени към скриване на информация, пише Engadget.com.

Твърди се, че програмата Ripley вече е задействана нееднократно в страни като Белгия, Холандия и Франция. Идеята за създаване и използване на подобна програма е възникнала след полицейската проверка в офиса на Uber в Брюксел през 2015 г. Тогава компанията бе обвинена, че работи без надлежните лицензи и това послужи като основание на съда да затвори офиса й.

След този акт, ръководството на Uber поръчало на технически специалисти да разработят съответните мерки, които да предпазят компанията от подобни ситуации в бъдеще. Създаването на програмата Ripley било завършено през миналата година.

Коментари по темата: „Uber блокира дистанционно РС-тата си при проверки”

добавете коментар...

  1. Лайната-от-убър

    Нещастници!! Трябва да ги изгоним от ЕС.

  2. ха

    🙂 Ама те лицензи за софтуер прикриват, а не за таксиметрова компания.
    Те ако платят лиценз за таксиметрова компания – всичките им предимства до едно отпадат! Номерът е да ползват обикновени евтини коли и шофьори…

  3. Йордан

    Абсолютни измекяри. И всичките тези тарикатщини, за да не платят един лицент за таксиметрова компания. Държат се абсолютно байганьовски.

Коментар