Рамона Продеа: Пазарът се движи към технологиите на AMD

„AMD е способна по един уникален начин да обедини CPU, GPU и други ускоряващи технологии и ние работим интензивно с нашите клиенти, за да превърнем тези решения в реалност”, казва Рамона Продеа, мениджър регион Източна Европа, AMD

Настъплението на AMD през миналата година беше наистина силно, но в компанията вярват, че това е само началото и все още предстои да се види пълното въздействие на новите продукти върху пазара. „Смятаме, че пазарът на практика се премества към високопроизводителните технологии, които разработваме в AMD. Има ясно очертано търсене и растяща необходимост от по-високи нива на изчислителна и графична производителност за работните натоварвания в редица икономически сегменти”, сподели в интервю Рамона Продеа, мениджър регион Източна Европа в AMD.

Рамона, какво различно направи  AMD през 2017 г., в сравнение с предишни години?

2017-та беше година на официалния старт за напълно нови продукти, невероятно амбициозна година с пускането на над 10 различни продуктови фамилии, което доведе до много силен ръст в приходите и връщането на рентабилността през третото тримесечие. През последните 3 години ние дадохме изцяло нов облик на продуктовия портфейл и технологичната конкурентоспособност на AMD, като представихме три фундаментално нови архитектури за клиентските РС, графиката от висок клас и особено важния пазар на центровете за данни. И което е най-важно, ние сме само в началото на този продуктов цикъл, с множество нови клиенти и платформи, и очакваме още много неща да се случат през 2018 г.

Кои нови продукти бяха особено успешни през миналата година?

Семейството процесори Ryzen стана невероятно популярно сред клиентите. Ние отбелязахме значителен напредък в пазара на РС ентусиастите с много силно и стойностно предложение, особено за геймърите и професионалните потребители. За първи път от години AMD достигна от 40 до 50% пазарен дял в настолните продукти при стратегически онлайн търговски вериги от цял свят.

До каква степен успехът на процесорите Ryzen и Ryzen Threadripper допринесе за възраждането на AMD?

През 2017 г. ние представихме две напълно нови архитектури на чипове – Zen на изчислителното ядро и Vega на графичното ядро – и те абсолютно промениха нашето ниво на конкурентоспособност на пазарите, на които сме се фокусирали. В последните няколко тримесечия доставихме милиони процесори Ryzen и станахме свидетели на отличния прием на Ryzen в региона EMEA от страна на геймъри и ентусиасти. Ryzen Threadripper се представя изключително добре и дава ръст на най-горния сегмент на пазара за ентусиасти, където през последните години ние нямахме подобни предложения.

Колко важен за AMD е пазарът на центровете за данни?

Виждаме огромни нови възможности за нашия бизнес в информационните центрове, както за централните, така и за графичните процесори. AMD има предимството да бъде единствената компания, която в момента предлага и двата основни вида решения, затова ние продължаваме да инвестираме по нашата пътна карта и работим сериозно по продуктите от следващи поколения, за да ускорим темпото на иновации.

За разлика от някои сегменти от пазара на крайни потребители, които могат бързо да се съживят, ръстът при сървърите е малко по-бавен. Ако разглеждаме пазара на ентусиастите, където пуснахме Ryzen в началните месеци на 2017 г., нашият напредък може да се сравни с излитането на самолет. Сървърният пазар е по-скоро като голям товарен влак, който тръгва от гарата. Нужно му е време да набере скорост, но веднъж като го направи, неговият ход става бърз и мощен.

Нашите процесори EPYC представляват много стойностно и силно предложение и вярваме, че с времето то само ще се усилва, като все повече приложения се настройват към EPYC. Тук играта не е с цените, тук за нашите клиенти са важни производителността и гъвкавостта. През ноември HP Enterprise анонсира DL385 – платформата с най-голям обем на сървърния пазар. Тя е оборудвана с EPYC и доставките започнаха през декември. Обявихме също, че Microsoft Azure и Baidu приемат AMD EPYC в своите центрове за данни.

Как AMD разпределя своя фокус между настолните и мобилните РС?

Двата пазара имат специфични изисквания, затова са им нужни специфични продукти. При десктопите ние се фокусирахме върху високопроизводителните процесори Ryzen 3, 5, 7 и Ryzen Threadripper, за да адресираме нуждите на геймъри, разработчици на съдържание и ентусиасти.

При лаптопите наскоро пуснахме чиповете Ryzen Mobile, които обединяват нашите CPU и GPU технологии. Това осигурява производителността и енергийната ефективност, нужни за нашето по-значително присъствие във високия клас бизнес ноутбуци за първи път от много време. Първите лаптопи на НР с Ryzen Mobile бяха пуснати в продажба във Великобритания; освен това Acer и Lenovo също обявиха свои машини.

Ще видите голям брой системи през първата половина на 2018 г. – както ноутбуци, така и настолни РС с Ryzen процесори. Добавянето на вградена графика осигурява на нашите високопроизводителни Zen-базирани предложения по-голяма част от пазара, отколкото при „само CPU” настолните Ryzen процесори.

Какво да очакваме от AMD през 2018 г.?

С отбелязания напредък през последните 3 години, ние вярваме, че сме само в началото. Настъплението на нашите продукти през 2017 г. беше наистина силно, но ние не сме видели все още пълното въздействие на тези продукти върху пазара.

Смятаме, че пазарът на практика се премества към високопроизводителните технологии, които разработваме в AMD. Има ясно очертано търсене и растяща необходимост от по-високи нива на изчислителна и графична производителност за работните натоварвания в редица икономически сегменти.

Ние виждаме, че най-сериозните приложения в света, било то във високопроизводителните изчислителни среди, в машинното самообучение или изкуствения интелект, се нуждаят от смесица от CPU, GPU и други ускоряващи технологии,  независимо дали са интегрирани в един чип, в многочипов модул или в системно решение. AMD е способна по един уникален начин да обедини тези технологии и ние работим интензивно с нашите клиенти, за да превърнем тези решения в реалност.

По тази причина, аз вярвам, че сме само в началото на историята на AMD. Последните 3 години са невероятно вълнуващи за нас и с нетърпение очакваме развитието на нашите предложения през следващите 3 години.

Коментар