Възможна е ядрена война заради ИТ уязвимости

Успешна кибератака срещу оръжейни системи може да доведе до непоправими последици, вкл. до пълномащабна ядрена война, алармира британска неправителствена организация. Военната инфраструктура е уязвима така, както и гражданската, смятат експертите.

Системите за ядрено оръжие са податливи на кибернападения, по силата на това кога и как са създадени, твърди докладът на Кралския институт за международни отношения, озаглавен „Киберсигурността на ядрените оръжия: заплахи, уязвимости и последици”.

„Има редица уязвимости и пътеки, по които един хакер може да получи достъп до системите за контрол на ядрените оръжия, без знанието на държавата”, се казва в доклада. „В условията на повишено напрежение, кибератаките срещу ядрени оръжия могат да доведат до ескалация на ситуацията, до тяхното прилагане”, предупреждава докладът.

Спонтанни пускания на оръжията могат да се дължат на прекалената увереност в невярна информация и данни. Освен това една компрометирана система не може да се счита за важен фактор при вземането на решения, подчертават авторите на анализа.

Проблемът идва от това, че системите за ядрени оръжия са разработени в момент, когато компютърните технологии са били в начален стадий на развитието си и вероятността от злонамерени въздействия върху тях не е взета под внимание, се казва в доклада.

Логистичните системи на ядрени оръжейни системи също съдържат много слабости, вкл. технологични грешки, човешки фактор, вероятност от повреда в системата и т.н. Тези слабости могат да бъдат използвани от хакери, за да проникнат в системите за контрол на ядрените оръжия.

Съществуващите рискове поставят под съмнение надеждността и целостта на системите за ядрено оръжие по време на криза. Това важи с особена сила, когато става въпрос за предотвратяване на случайно пускане на ядреното оръжие, поддържане на контрола върху отбранителната система като цяло, при комуникации и осигуряване на надеждността на системите, казват експертите.

Цифровизацията и използването на нови технологии в ядрените оръжейни системи дават редица предимства, но в същото време увеличават уязвимостите за възможни кибератаки, е друг извод от доклада.

Повечето ядрени системи бяха изградени в момент, когато никой не предвиждаше рисковете от кибератаки. Впоследствие системите бяха модернизирани с възможности за достъп до мрежата, но това също ги прави уязвими. Успешните атаки напоследък срещу големи промишлени предприятия в различни страни показват, че заплахата от кибератаки срещу ядрени оръжейни системи е напълно реална.

Коментари по темата: „Възможна е ядрена война заради ИТ уязвимости”

добавете коментар...

 1. LubyMiner

  Бе що се ограничаваш само до лан кабел (каквото и да ти говори това) ?..
  Кабели бол и конзоли още толкова, а че диджея си цъка, може да бъдеш сигурен в това. Реално това му е работата, да цъка..

 2. Anonymous

  То като добавят и изкуствения интелект и дискотеката става пълна.

 3. bl4ck mirror

  Ами едва ли в главната конзола е мушнат лан кабел, щото диджейя да има кво да цъка на работа….

 4. Аман

  Ок уе брат, вий верно ли немате никва раута та пускате тъкиви шитни?

Коментар