Samsung разработва невроморфен процесор

Samsung и водещи учени от корейски университети обединиха усилия в разработката на невроморфен процесор с изкуствен интелект от следващо поколение. Неговата структура ще наподобява тази на човешкия мозък, съобщи BusinessKorea.

Иновативният процесор ще консумира 100 милиона пъти (!) по-малко енергия, отколкото съществуващите полупроводникови решения, обещават разработчиците. Не се уточнява обаче с кои процесори се прави сравнението.

Samsung има амбицията да стане лидер на пазара за невроморфни процесори. За целта, корейската компания ще разработи заедно с учените 17 основни технологии.

С финансовата подкрепа на Samsung, в един от университетите на Южна Корея ще бъде създаден изследователски център за невронни процесори – Neural Processing Research Center (NPRC). В него стотици учени и инженери ще разработват технологиите за бъдещите невроморфни процесори.

Samsung ще вложи в изследванията около 8,5 млн. долара в следващите три години. Отделно компанията ще финансира и конкретни проекти на учени, като в крайна сметка инвестициите й в тази област ще достигнат 9,5 млн. долара годишно.

Отчитайки сроковете за финансиране, очаква се именно за три години корейският технологичен гигант да постигне своите цели в разработката на невроморфния процесор от следващо поколение.

Коментари по темата: „Samsung разработва невроморфен процесор”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    От друга страна, използваният подход позволява на процесора да се обучава автономно в реално време, без да чака актуализации от облака, и освен това драстично повишава скоростта на работа.

    По данни на Intel, обучението на Loihi става 1 млн. пъти по-бързо отколкото при други невронни мрежи, ако се сравнява общият брой операции, необходими за достигане на зададена точност. Нещо повече, чипът на Intel изразходва значително по-малко ресурси за решаване на задачите.

    Що се отнася до енергийната ефективност, Loihi превъзхожда 1000 пъти процесорите с общо предназначение, които се използват в обикновените самообучаващи се системи.

    Intel обещава да предостави иновативния чип на водещи университети и изследователски звена, специализирани в разработката на изкуствен интелект, още през първата половина на 2018 г.

  2. Anonymous

    Intel разработва нов процесор, който може да ускори работата на приложенията за изкуствен интелект и да разшири сферата им на използване. Чипът с кодово име Loihi се определя като самообучаем и невроморфен.

    Иновативният чип се изготвя по 14-нанометрова технология, като съдържа 130 000 неврона и 130 млн. синапса. Принципът на работа на Loihi е аналогичен на този, по който работи човешкият мозък.

    Loihi се самообучава, като използва различни типове обратни връзки. В процеса на работа чипът става по-умен, прескачайки присъщия на днешните AI системи етап на обучение.

    Архитектурата на Loihi напомня невронна мрежа, в която импулсите в синапсите служат за създаване и укрепване на връзките между невроните. Интелигентното поведение е резултат от кооперативно и конкурентно взаимодействие на участниците в мрежата и външния свят.

    Тестовият чип Loihi включва цифрови схеми, които възпроизвеждат работата на базови елементи на мозъка и така ускоряват машинното обучение, като едновременно с това намаляват енергийната консумация.

  3. ха

    Това е положението – всеки който дори и малко има някаква форма на техническо мислене отива и става програмист. Ако си чист журналист, тогава как да обясниш технологии, които като цяло не разбираш? Очевидно technews.bg правят каквото могат…

  4. Дмитрий

    Е Вие пък сега, много сте критични. Все пак вече няма старите сайтове и форуми в които да изучаваш подробности за всичко. Евентуално ако има някой останал, се плаща.

  5. Красимир Велинов

    Много мразя някой да пусне в пространството един термин, все едно че е ясно какво означава. Интуитивно се разбира, че този процесор работи на принципа на мозъчните клетки. Но за мен това не е новина. За всеки инженер ще е интересно да знае какъв точно принцип или технология се използва в работата на този процесор. Може пък аз ще мога да направя нещо по-добро. Всичко останало е бла-бла-бла.

  6. Lordoff

    Загубени в превода..?

  7. ha

    За 3 г. 8.5 милиона долара, за стотици специалисти??? Направо си е мизерия за тези специалисти.

Коментар