Apple влага $350 млрд. в САЩ за пет години

В завод в Тексас се произвеждат част от компонентите за iPhone X (източник: Apple)

Често обвиняват Apple в неплащане на данъци в САЩ, но ето, че компанията иска да промени негативния си имидж в това отношение. В прес съобщение от тази седмица, ИТ гигантът от Купертино твърди, че в следващите пет години ще внесе около 350 млрд. долара в американската икономика.

В посочената сума не влизат текущите данъчни плащания на Apple, данъците върху доходите на заплати на служителите и от продажба на продукти, уточняват от компанията. По същество, прес съобщението е посветено на инвестициите в американско производство, на фона на законодателни промени, които настъпиха с идването на Доналд Тръмп на власт.

Apple ясно подчертава, че е най-големият данъкоплатец в САЩ. Компанията очаква да плати данъци върху репатрирането в размер на 38 млрд. долара, което ще бъде най-голямото плащане от подобен род в историята.

За пет години Apple ще инвестира наз 30 млрд. долара за капиталови разходи в САЩ и ще създаде повече от 200 хиляди нови работни места, наемайки служители в съществуващите офиси и откривайки нови.

Над 10 млрд. долара ще вложи компанията в изграждане на нови центрове за данни на територията на САЩ. При това всички американски обекти ще се захранват на 100% с енергия от възобновяеми източници.

Коментар