Градските IoT решения пред устойчив ръст

Интересът към системите за умния град се покачи рязко през миналата година

Пазарът на технологии за интернет на нещата (IoT) в градовете ще нараства с двуцифрени темпове в близките години. Към 2026 г. приходите на доставчиците в тази област ще достигнат $62 млрд., в сравнение с $25 млрд. през 2017-а, което означава средногодишен ръст от 11%, прогнозира ABI Research.

Докато умните броячи и системите за видеонаблюдение дават най-големи възможности за увеличаване на приходите, като сегменти с най-висок ръст в близките години се очертават зарядните станции за електромобили, интелигентните решения за управление на отпадъците, сензорите за състоянието на околната среда, системите за умно паркиране и уличното смарт осветление.

Интересът към системите за умния град се покачи рязко през миналата година, но ABI Research не публикува данни за 2016 г., за да се оцени точният показател на растежа.

Ключови решения за умните градове се явяват платформите Cisco Kinetic for Cities, InterDigital Chordant, PTC ThingWorx, Microsoft CityNext, Huawei OceanConnect, Nokia Impact, Nvidia Metropolis, Verizon NetSense (Sensity), Siemens MindSphere, IBM Watson IoT, SAP Leonardo и Amazon AWS IoT.

Според анализаторите, на пазара за умни градски технологии ще спечелят компаниите, които са способни да решават конкретни проблеми, а не просто да предлагат концепции за реализация в неопределеното бъдеще.

Коментар