Фирмите с ERP системи ще преминат по-лесно през кризата

ERP системите имат ключово значение в условията на финансова криза. Бизнесът може да минимизира негативния ефект от глобалната рецесия, използвайки предимствата на решенията за управление на корпоративните ресурси, заявиха от компанията Алое Ко.
Глобалната финансова криза вече се усеща и от българския бизнес, а прогнозите на експертите за нейната продължителност варират от няколко месеца до две и повече години. В тази несигурна обстановка на фирмите у нас се налага не само да оцеляват, но и да продължат възходящото си развитие, за да могат да се конкурират успешно с останалите играчи на единния европейски пазар.
Ключови задачи пред бизнеса са оптимизиране работата на служителите и контрола върху вътрешнофирмените процеси, по-доброто планиране на паричните потоци, подобряване процеса на маркетинг и продажби, както и запазване на добрите взаимоотношения с клиентите.
Всички тези цели могат да бъдат постигнати с внедряването на система за управление на бизнеса от клас ERP. Фирмите, които разполагат с такова решение, ще преминат през кризисния период по-безпроблемно, каза Иван Аржентински, управител на Алое Ко. Според него, решенията за управление на ресурсите имат четири ключови предимства в условията на финансова криза:
  • Прецизно планиране на паричния поток ден по ден
  • Оптимизиране на материалните запаси
  • Подобрява на контрола върху изпълнението на вътрешнофирмените процеси
  • Оптимизация на търговския процес
Много от българските компании не биха предприели стъпка към ERP, поради липса на свободни средства. Очаква се тази липса да се задълбочи в следващите месеци на финансова криза, прогнозираха от Алое Ко. Компанията стартира инициативи за проекти на разсрочено плащане, както и възможности за внедряване на специфична конфигурация ERP система, съобразена с конкретните изисквания на потребителите.

Коментар