Предприемачи откриват гробище на Луната

Американска компания ще открие гробище на Луната през 2010 година. Предприемачите от Celestis ще предложат портфолио от услуги на своите клиенти. 

Така например, поставяне на 1 грам пепел от умрял човек в лунното гробище ще струва на неговите роднини 10 000 долара, по данни на Агенция Франс Прес.

Ценовата листа на Celetis обаче не включва погребване на цели трупове, а само на пепел. При кремация на труп се получават до 3 кг пепел.

Първият полет до лунното гробище се очаква да се състои през 2010 година. Celestis вече е подписала договори с частните космически превозвачи Odyssey Moon и Astrobotic Technology, които сега работят по проект на ракета, способна да доставя товара на Луната.

И в момента американската компания предлага космически погребални услуги. Срещу определена сума Celestis може да отправи в орбита около Земята кремирани останки от човек.

През 2011-а година се очаква компанията да осигури и погребване в далечния космос, като за целта работи над специална капсула.

Преди десет години в орбита около Земята бяха изпратени останките от астронома от НАСА Юджин Шумейкер, като по-късно “той” беше погребан на южния полюс на Луната.

Коментар