Български дебют на процесора Нехелем

Новият интелски процесор Нехелем дебютира на българския пазар едновременно със световната си премира. Чипът от 45-нанометровото поколение Core i7 е заложен в серия от конфигурации на компанията Перси.

Нехелем идва с радикално нов дизайн. За първи път се произвежда процесор, на който всичките четири ядра са на едно парче силикон и който притежава 8 нишки, 8 MB L3 кеш и вграден DDR3-1066/1333 контролер за паметта, обясниха от българския доставчик.
Intel използваше две отделни парчета силикон при процесорите Core 2 Quad и Extreme, за да направи четириядрен чип. Core i7 е по-голям по размери от Core 2 Duo, което налага нов дизайн на сокета, а оттам и нови дънни платки, с 1366-пинов сокет.
Следващото поколение интелски процесори, в комбинация с новите дънни платки, носи на потребителя зашеметяваща производителност и в приложенията, и в игрите, заявиха от Перси.
Нехелем включа кеш памет от трето ниво, която за пръв път се появи при Xeon процесорите. 8-те мегабайта L3 кеш са споделени между всичките четири ядра на процесора. Всяко от четирите ядра на Нехелем има по 256KB нисколатентна кеш памет от второ ниво (L2).

Коментар