Предлагаме Балкански коридор за 5G интернет

Ивайло Московски и Роберто Виола обсъдиха идеята за Балкански коридор за високоскоростен интернет

България ще предложи Балкански коридор за високоскоростен интернет от пето поколение 5G, който може да бъде паралелен на изгражданите в момента пътни връзки между държавите от региона, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на среща днес в София с ръководителя на Генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии” в Европейската комисия Роберто Виола.

„Проектите за изграждане на коридори 8 и 10 предвиждат полагане на оптична инфраструктура за свръхбърз интернет, което е още една съществена предпоставка за осъществяването на този дигитален коридор. Нашата политическа амбиция е държавите от Западните Балкани да се интегрират в общото европейско семейство, което със сигурност включва и 5G мрежата”, каза министър Московски и призова Европа да стане проактивна към бъдещето на тези държави.

Роберто Виола, от своя страна, потвърди, че Европейската комисия ще помага активно в този процес и подчерта, че цифровизацията и свързаността ще са едни от най-важните теми, които ще се дискутират на срещата на върха в София за Западните Балкани на 16-17 май.

Българското председателството може да има привилегията да затвори успешно една от най-важните теми – Кодексът за електронните съобщения, заяви Роберто Виола. По думите му, това ще бъде голямо постижение във връзка с разгръщането на високоскоростен интернет от пето поколение, паралелно с усъвършенствания транспорт. Кодексът за електронните съобщения ще заложи добри условия за инвестиции в цифрови мрежи и справедливи условия за участниците на пазара.

Коментари по темата: „Предлагаме Балкански коридор за 5G интернет”

добавете коментар...

  1. Митьо

    Каква е тая безкрайна наглост.

    Телеком операторите са частни комапании бичещи и пичелещи милиарди от нещастните си потребители.

    Имат предостатъчно пари да купят новото оборудване за 5G да ама не защо да го правят като може да им излезе безплатно ползувайки евро парите и нашите данъци. Голяма работа е алчността.

Коментар