Samsung пуска 16-гигабитова GDDR6 памет

Новата GDDR6 памет на Samsung с 16-гигабитова плътност е разработена на базата на усъвършенстван 10-нанометров технологичен процес (снимка: Samsung)

Samsung започва масовo производство на първата по рода си 16-гигабитова (Gb) Graphics Double Data Rate 6 (GDDR6) памет. Тя е подходяща за използване в графични и видео карти, системи за смарт автомобили, мрежи и изкуствен интелект.

Новата GDDR6 памет с 16-гигабитова плътност е разработена на базата на усъвършенстван 10-нанометров технологичен процес на Samsung и на практика удвоява плътността на предлаганата до момента от компанията 20-нанометрова 8-гигабитова GDDR5 памет.

Усъвършенствана памет поддържа скорост за обмен на данни от 18 гигабита в секунда (Gbps) на линия и пропускателна способност от 72 гигабайта в секунда (GBps). А това на практика е повече от двойно увеличение спрямо 8-гигабитовата GDDR5 памет със скорост за обмен на данни от 8 Gbps.

Със своя иновативен „low-power circuit” дизайн, GDDR6 паметта работи със захранване от 1,35V и така намалява консумацията на енергия с около 35% спрямо широко използваната GDDR5 със захранване от 1,55V. В допълнение, 10-нанометровата 16-гигабитова GDDR6 увеличава производителността с около 30% спрямо 20-нанометровата 8-гигабитова GDDR5.

Серийното производство на GDDR6 паметта ще има ключова роля за пускане на пазара на графични карти и системи от следващо поколение. Благодарение на подобренията в плътността, скоростта и енергийната ефективност, GDDR6 ще намери широко приложение в области като 8К Ultra HD видео обработка, виртуална реалност (VR), добавена реалност (AR) и изкуствен интелект.

Samsung предвижда да ускори развитието на пазара за високотехнологични памети през следващите няколко години чрез нововъведения като 18Gbps 16Gb GDDR6 и наскоро представената 2,4Gbps 8GB HBM2.

Коментар