ЕС разреши мега сделката на Qualcomm и NXP

С придобиването на NXP, американската Qualcomm ще навлезе ударно на пазара на чипове за автомобили

Европейската комисия даде зелена светлина на сливането на Qualcomm и NXP Semiconductors, съобщиха днес от Брюксел. Очаква се двете компании за чипове да финализират в най-скоро време сделката.

През октомври 2016 г. Qualcomm обяви, че придобива NXP за сумата от 47 млрд. долара. Това сливане е най-голямото в полупроводниковата индустрия, като измества обединението на Avago и Broadcom на стойност 37 млрд. долара.

При оформяне на сделката оценката на NXP е снижена от Qualcomm до 38 млрд. долара, предвид коригирането на плановете за намаляване на тежестта на дълга.

През юни 2017 г. европейските власти предприеха всестранно проучване на сливането, опасявайки се от възможен ръст на цените и ограничаване на избора на пазара за чипове. Qualcomm обаче направи отстъпки, които разсеяха опасенията на регулатора.

В частност, американската компания се съгласи да предостави на конкурентите възможност да ползват някои ключови технологии на NXP и обеща съвместимост на своите процесори и тези на NXP с продуктите на други производители в продължение на осем години.

Накрая, Qualcomm гарантира, че няма да купува патенти на NXP, които се отнасят до основополагащи технологии в индустрията на чиповете.

NXP е холандска компания, водещ производител на чипове за автомобили. С поглъщането й, Qualcomm – най-големия разработчик на мобилни чипове – ще навлезе ударно и на пазара за автомобилна електроника.

Коментар