ERP еволюира към екосистема за приложения

Системите за управление на бизнеса вече се превръщат в цялостни екосистеми за приложения от външни разработчици и тази тенденция ще стане още по-видима през 2018 година, смятат специалисти от бранша. Това ще разшири значително функционалностите на бизнес софтуера и ще предефинира изцяло сектора.

Наблюдава се преход от отделни решения от клас ERP, CRM или BI към отворени платформи за външни приложения, които работят на модулен принцип и могат във всеки момент да добавят или премахнат разнообразни функции.

„Този процес има няколко важни проявления. От една страна, в сектора се привнася културата на екосистемите за разработка на приложения, позната от мобилните платформи и социалните мрежи, което ще позволи включването в ERP бранша на множество нови независими разработчици. От друга страна, самите системи за управление на бизнеса имат все по-силно изразен модулен характер, а от трета – се увеличава влиянието на модела „софтуер като услуга” в сектора”, коментира Анастас Шопов, мениджър „Бизнес развитие” на софтуерната компания ERP.BG – разработчик на ERP системата EnterpriseOne.

Резултатът за клиентите е, че ще получат повече функционалности, по-достъпна цена и повече вертикални решения, които ще бъдат по-лесни за употреба, допълни Шопов.

ERP.BG първа в България създаде интерфейс за разработка на външни приложения (т.нар. API – Application Programming Interface) към своята ERP система. Компанията първа премина и през всеки от основните етапи, предшествали превръщането на бизнес софтуерните решения в цялостни екосистеми – интеграцията на ERP с офисните комуникации, мобилния достъп до ERP решенията, както и тяхната миграция към „облачна” инфраструктура.

През миналата година ERP.BG стигна още по-далеч в този процес, създавайки собствен език за програмиране към EnterpriseOne. Днес компанията е много добре позиционирана за промяната в сектора и навлизането на отворените екосистеми в него.