Цифровизацията движи икономиката

България може да се превърне в дигитален хъб на Балканите, заяви министър Лиляна Павлова

2018-та година е преломна в много отношения за Европа и света, а от нас самите зависи дали ще трансформираме предизвикателствата във възможности, заяви българският еврокомисар Мария Габриел, на дискусия в НДК, организирана от сп. The Economist, в която участваха международни делегати, посланици, висши мениджъри, бизнес лидери и анализатори.

„Цифровизацията е основен двигател на икономиката и трябва да продължим инвестициите в нея. Само стойността на икономиката на данни може да достигне 739 милиарда евро до 2020 г., което се равнява на 4% от БВП”, каза Габриел.

Но когато говорим за икономически растеж, по нейните думи, трябва да имаме дългосрочен поглед. „Хоризонта ни дават високопроизводителните изчислителни технологии, които са мой приоритет. Нужно е да върнем Европа на картата на високотехнологичните световни сили”, апелира бълграският еврокомисар.

Европейската комисия вече обяви плановете си да инвестира съвместно с държавите членки в изграждане на европейска инфраструктура от суперкомпютри от световна класа. Мария Габриел подчерта също необходимостта от целенасочени усилия в посока киберсигурност и предотвратяване на зачестяващите кибератаки.

Амбициозен пакет от мерки за подобряване на политиката на ЕС в тази област са първата стъпка, но за изпълнението им са нужни и добре подготвени специалисти с цифрови умения. За да отговори на този дефицит, Европейската комисия дава своя принос чрез иницативи като Европейската програма за умения, Европейската и националните коалиции за цифрови умения и работни места и схемата „Цифрова възможност”, която ще даде шанс на близо 6000 студенти да придобият практически опит в областта на технологиите чрез трансграничен стаж, поясни Мария Габриел.

България може да се превърне в дигитален хъб на Балканите, предвид възможностите и инвестициите в тази сфера през последните няколко години, посочи министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на дискусията.

Пламен Русев, създател на Webit, обяви проект на своята фондация за интелигентна специализация в Централна и Източна Европа, както и за превръщане на София в дигитална столица. Той предложи България да създаде платформа за финанcиpане на ІCО компании.

„Докато индустриалната революция беше свързана с фабрики и производство, дигиталната се гради върху платформи”, заяви Любомир Минчев – основател и CEO на Телелинк. Според него, четвъртата индустриална революция има три основни измерения: скорост, обхват и ефект и се развива експоненциално, за разлика от предишните.

Дигитализацията вече е започнала да трансформира повечето индустрии, но ефектът върху компаниите, независимо, че е значителен, все още съвсем не е пълен. Любомир Минчев обясни, че в много от секторите влиянието на цифровизацията предстои да се усети сериозно и да промени начина, по който функционират, като например финансовите услуги, транспорта, управлението, земеделието, здравеопазването и др.

Коментари по темата: „Цифровизацията движи икономиката”

добавете коментар...

  1. Ивомир

    Размахват финансови балони за милиарди пари, които обикновения човек не го греят по никакъв начин, защото за важните и реалните неща винаги няма пари.

  2. Ивомир

    Хора … къде сте хора? Има ли хора? Цифровизацията НЕ движи икономиката, хората я движаг колко много други неща трябва да управят и да подобрят в живота, стандарта, здравето, финансовата сигурност на хората преди да почнат дрънкат толкова много за тая пуста цифровизация, която не е такава панацея каквато си я мислят.

    Всяка технология цифрова или не си има своя жизнен цикъл един пик и след това спад и пренасищане. Важно е да има физически и умствено нормални хора, които да я ползват и които да не живеят като скотове в мизерия и лишения борейки се за оцеляване. Но виждаме, че цифровизацията е по-важна от реалните и живи хора.

Коментар