ЕС наложи глоба от $1,2 млрд. на Qualcomm

Европейските регулаторни органи наложиха глоба от 997 млн. евро (около $1,2 млрд.) на Qualcomm за нарушаване на антимонополните закони в поредица от сделки с Apple, съобщиха от Брюксел днес.

Qualcomm е обвинена, че е платила на Apple милиарди долари в периода между 2011 и 2016 г., за да бъде единствен доставчик на 4G чипове за iPhone и iPad. Това, по думите на европейския комисар по въпросите на конкуренцията Маргарет Вестагер, означава, че „нито един конкурент не може ефективно да съперничи на Qualcomm на този пазар, независимо колко добри са неговите продукти”.

Тъй като подобни действия противоречат на антимонополното законодателство, Qualcomm трябва да плати глоба, която възлиза на 4,9% от всички приходи на компанията през 2017 г.

Действията на Qualcomm са били насочени на първо място срещу Intel, който също произвежда 4G чипове. Докато е действала тайната договорка, смяната на доставчика на тези компоненти би довела до загуба на огромни суми за Apple.

Веднага след изтичане на срока на споразумението – през септември 2016 г., Apple е започнала да използва чипове на Intel в своите смартфони iPhone 7 и iPhone 7 Plus.

По данни на анализаторската компания Macquarie Capital, през 2016 г. Qualcomm е продала на Apple около 20% от всички произведени от нея чипове, като е получила за тях около $3,2 млрд. Компанията е получила още $2,6 млрд. от Apple по патентни споразумения.

Разследването на Qualcomm започна през 2015 година. Вестагер отбелязва, че в случая Apple не се счита за виновна, а делото ще послужи като предупреждение към другите технологични компании. Qualcomm, от своя страна, обяви, че не е съгласна с решението на регулатора и възнамерява да го обжалва.

Коментари по темата: „ЕС наложи глоба от $1,2 млрд. на Qualcomm”

добавете коментар...

  1. Андрешко

    Движещата сила на съвременния капитализъм не е конкуренцията, а … далаверата! Във всичките й измерения!

Коментар