DJI Mavic Air – най-компактният дрон за 4К видео

Mavic Air е новият компактен дрон на DJI, засега без конкуренция на пазара

Нов продукт но водещия производител на дронове DJI привлече вниманието напоследък. Става въпрос за изключително компактно устройство с възможности за запис на 4К видео, което потвърждава лидерството на производителя.

Компактният дрон DJI Mavic Air със страхотни отзиви в специализираните издания вече е достъпен за поръчки, вкл. от глобалния онлайн магазин Tomtop на промоционална цена с около 60 долара отстъпка. Моделът наследява сгъваемия дизайн на Mavic Pro, но е още по-малък от него – в събрано състояние той е колкото фаблет, а това го прави най-компактният дрон на пазара в момента, за носене дори в джоба.

Квадрокоптерът Mavic Air тежи само 430 грама. За да поддържа оптимална работна температура на толкова компактно устройство, DJI е предвидил вентилационни отвори в новия си продукт. За още по-голяма преносимост, бутоните на дистанционното управление могат да бъдат отделени и поставени в контролера.

В сгънато състояние, Mavic Air има размери колкото на един фаблет

Освен че наследява сгъваемия дизайн на Pro модела, Mavic Air заимства и камерата за 4K видео. Това позиционира новия дрон на DJI между DJI Spark с камера 1080p и по-големия Mavic Pro. Общо, дронът разполага със 7 камери и инфрачервени сензори, които му помагат да проследява обектите и околния терен.

Оптимизираните алгоритми позволяват по-добър 3D мапинг и прецизни мисии. Новоразработена система Advanced Piloting Assistance Systems (APAS) настройва прецизно плана за летене над и около обектите, с цел избягване на инциденти. Точността на позициониране на обектите е подобрена до 20 метра.

Mavic Air идва с триосов механичен гимбал, който намалява вибрациите, поддържа стабилни снимки и предпазва от сблъсъци. Камерата има 1/2.3-инчов CMOS сензор за 12-мегапикселови снимки и еквивалент на 24-мм f/2.8 лещи. Дронът може да заснема 4К видео при 30 кадъра в секунда (fps) и с максимален битрейт 100Mbps. При сваляне на резолюцията до 1080p, се поддържат 120fps.

Квадрокоптерът Mavic Air може да лети със скорост до 68 км/ч в продължение на 21 минути

В допълнение, можете да правите 32-мегапикселови панорамни снимки. Предвидена е и поддръжка на HDR при статични снимки. Режимът QuickShot, въведен за първи път в DJI Spark, пък позволява автоматично заснемане на видео с професионално качество. Mavic Air добавя и нови жестове за управление, например за контрол на разстоянието на дрона, когато е фиксиран върху даден обект, или да направи статична снимка.

Mavic Air може да извършва полети с продължителност 21 минути, което е повече от DJI Spark, но под възможностите на Mavic Pro. Новият дрон лети със скорост до 68,4 км/м в спортен режим. Несъмнено това е доста бърз дрон, най-бързият в линията устройства Mavic, и ще допадне на всеки, който обича състезанията.

Дистанционното управление има обхват от 4 км, с предаване в реално време на заснемането видео с резолюция 1080p, което е сериозно подобрение спрямо много от останалите потребителски дронове, поддържащи 720p видео предаване.

Управляващият контролер на Mavic Air има обхват до 4 километра

Mavic Air разполага и с повече вградена памет – 8GB, за първи път при DJI устройствата! Въпреки това компанията е запазила слота за разширение на паметта с microSD карти. Добавен е и реверсивен USB-C порт на мястото на micro-USB за по-бърз и удобен трансфер на данни.

На практика, DJI се конкурира със себе си на пазара за потребителски дронове. Ако Mavic Pro ви изглежда голям, решението е Mavic Air, който е по-компактен, побира се в джоба, но същевременно запазва ключови характеристики като възможността за запис на 4К видео и добавя автоматичен режим QuickShots, сферични 360-градусови снимки и някои други подобрения. Да, това ново устройство може да „изяде” пазара на Mavic Pro.

Флагманският компактен дрон Mavic Air е достъпен за поръчки в момента на цена от $1159 в онлайн магазина Tomtop при въвеждане на купон YYMAIR, който дава отстъпка от $60 от регулярната цена. Дронът се доставя безплатно до купувачите от България. Комплектът включва всички необходими приспособления за пълноценно използване на устройството.

Коментар