ИТ служителите са най-ангажирани у нас

За поредна година служителите в ИТ компании са сред най-ангажираните, сочи проучване на Aon

Ангажираността на служителите в България през 2017 г. е достигнала най-високите си нива от 11 години насам, сочи проучване на Aon сред компании от различни сектори и индустрии по цял свят, резултати от което бяха огласени днес.

През миналата година ангажираността на служителите у нас е нараснала с 3% спрямо 2016 г. и достига 68%. Според методологията на Aon, тези високи нива на ангажираност означават, че служителите препоръчват компанията като добър работодател, не търсят други възможности на пазара на труда и влагат много повече, отколкото се очаква от тях на работа всеки ден.

Най-ангажирани продължават да бъдат служителите от ИТ сектора, заедно с фармацевтичните компании и сектор Транспорт и Логистика. Над 78% от работещите в тези три сектора споделят, че техният работодател има отлична репутация в обществото и са по-склонни да я препоръчват като добро място за работа. Това са секторите, в които служителите се чувстват значително по-свободни сами да управляват и да определят начините, по които да изпълнят зададените им задачи.

Аутсорсинг индустрията заема последно място по ангажираност на служителите (източник: Aon)

Секторът за аутсорсинг услуги в България и тази година заема една от последните позиции по отношение ангажираност на служителите. За 2017 г. спада драстично процентът на служителите в този сектор, които биха препоръчали своя работодател на близки и познати, търсещи работа.

Тази година не повече от 29% от всички 2765 изследвани служители в аутсорсинг сектора казват, че тяхната компания е добро място за работа, в сравнение с миналата година, когато този процент е бил 58%. В същото време само 36% от работещите в аутсорсинг сектора мислят, че техният работодател успява да задържи талантите си.

За 2017 г. най-ниските нива на ангажираност се наблюдават при служителите между 25 и 29 години, докато най-младите (до 25 години) са най-ангажирани с резултат от 81%. Един от аспектите, които най-много вълнува младите служители, е възможността да учат на работното място, но само 60% от запитаните споделят, че техният работодател им предоставя възможност да участват в различни проекти и да трупат знания и умения.

Младите хора на възраст до 25 години се оказват най-ангажирани (източник: Aon)

Друго демографско разделение, което анализира проучването, е годините стаж в компанията. От изследваните над 13 500 служители най-ниски нива на ангажираност се наблюдават при тези със стаж в компанията между 3 и 5 години. Те са най-малко удовлетворени от възможностите за кариерно израстване в компанията.

Друг аспект от условията на работа, които са ниско оценени от групата на 3 до 5 години в компанията, е доколко работодателите успяват да им предоставят обучения, с които да развият необходимите им умения и компетенции. Всъщност, едва 43% се съгласяват, че компанията разполага с ефективен процес, който да им помогне да идентифицират правилно областите им за развитие.

Коментари по темата: „ИТ служителите са най-ангажирани у нас”

добавете коментар...

  1. Нина

    Здравейте, от къде цитирате данните за 17% текучество?

  2. Ина

    Тази статистика ми се вижда доста странна, като се има предвид каква война е за опитни хора в ИТ сектора, как е възможно ангажираноста да е 70%? Други данни сочат, че текучеството е много високо (над 17%) и хората скачат от място на място където дават повече пари и допълнителни придобивки…

  3. Jo

    Като цяло гореописаното е тъжна картинка. Интересен ми е обаче механизмът, по който тези проучвания се осъществяват и най-вече – доколко обективни и реални са те?
    Не е тайна, че ако даден служител се съгласи да участва в подобна анкета, организирана от своя работодател, в повечето случаи самия служител не отбелязва действителната картинка, с идеята той да остане незабелязан. Подобни анкети и т.н. не са анонимни понякога.

Коментар