Intel се отървава от РС зависимостта

Intel успешно се трансформира от компания, ориентирана към компютри, в компания с акцент върху данните, отбелязват анализатори

Акциите на Intel достигнаха най-високата си стойност за последните две десетилетия, след като в края на миналата седмица компанията публикува финансовия си отчет за тримесечието. Очевидно, дългогодишните усилия на компанията да намали зависимостта си от процесорите за персонални компютри дават своите плодове, коментира Ройтерс.

При затваряне на борсата в петък, 26 януари, ценните книжа на Intel поскъпнаха с 10,55% спрямо предходния ден и преодоляха бариерата от 50 долара за брой. В хода на електронната търговия цената им нарасна до $50,39 – най-голямата стойност от септември 2000 г., по времето на дотком балона.

Само за един ден пазарната капитализация на Intel се увеличи с 15 млрд. долара, превишавайки 234 млрд. долара. Поскъпването дойде след като корпорацията обяви рекордни приходи от 17,1 млрд. долара за периода октомври-декември, което е с 4% повече на годишна база.

Като цяло за 2017 година, производителят на процесори от Санта Клара, Калифорния отчете приходи в размер на 62,8 млрд. долара, което е с 6% повече спрямо предходната година. В същото време чистата годишна печалба на Intel е намаляла със 7% до 9,6 млрд. долара, поради еднократни разходи, свързани с данъчната реформа в САЩ.

Според финансовия директор на Intel – Боб Суон, инцидентът с откриването на уязвимости в много от процесорите не е оказал значимо влияние на приходите на Intel. Това заявление очевидно успокои инвеститорите в компанията.

Intel е основен производител на процесори за РС индустрията, конкуриран единствено от AMD. В последните години обаче продажбите на настолни компютри и лаптопи намаляха, което подтикна Intel да се съсредоточи върху разработката на чипове за дейта центрове и така да компенсира спада в приходите от РС бизнеса.

„Intel успешно се трансформира от компания, ориентирана към компютри, в компания с акцент върху данните. Този бизнес сега й носи около 47% от приходите”, коментира анализаторът от Credit Suisse Джон Питцър, който след публикуване на финасовите резултати на Intel повиши рейтинга на акциите й.

Според експерти от Susquehanna Financial Group, в близко бъдеще продажбите на компютри ще намаляват, заради удължения цикъл на използване на това оборудване. Но увеличаването на сроковете на експлоатация ще се забавя с времето и това ще отслаби негативното влияние върху дейността на Intel.

Коментари по темата: „Intel се отървава от РС зависимостта”

добавете коментар...

  1. Иван

    И с Рязан, ЯМД не мое ги стигна!

Коментар