Самоуправляеми eлектробуси тръгнаха в Стокхолм

Два самоуправляеми електрически автобуса тръгнаха по обществените пътища в Стокхолм. Те са част от шестмесечно изпитание на технологията и част от по-мащабен проект на шведското правителство.

Целта е да се провери как автономните превозни средства изпълняват задачите си в реални условия за продължителен период от време, бидейки част от трафика наравно с автомобилите, велосипедистите и пешеходците, съобщи GreenTech.bg.

Изцяло електрическите автобуси могат да превозват 11 пътника при скорости до 24 км/ч и при неидеални метеорологични условия. Возенето ще е безплатно, уточниха от телекомуникационната компания Ericsson, която провежда изпитанията съвместно с местни шведски компании за обществен транспорт и технологии.

Безпилотните способности на автобусчетата са осигурени от отворената платформа API Connected Urban Transport (CUT) на Ericsson, която им позволява да комуникират със сензорни автобусни спирки, светофари и пътни знаци.

При внедряване на подобни системи в страни като Нидерландия, платформата, която е нестандартна разработка, споделя данни за трафика с местните транспортни агенции и доставчици на услуги, така че да спомогне за облекчаване на задръстванията.

Тестването на автобусите, които са по-скоро микробуси, е един от етапите на иновативния проект Drive Sweden, стартиран от шведското правителство през 2015 г., за да отговори на проблемите на пътната безопасност, инфраструктурата и законодателството, свързани с автономните автомобили.

Във втората половина на шестмесечния пилотен проект ще бъде тествано свързването на автобусите към мрежа от пето поколение (5G).

Коментар