МВР и Facebook въвеждат система за изчезнали деца

Министерството на вътрешните работи и Facebook стартираха партньорската си програма „AMBER Alert – изчезнало дете”. Това е спешен сигнал, който полицията издава в случаи на изчезнали или отвлечени деца при опасност за здравето и живота им, стана ясно днес на пресконференция в София.

„AMBER Alert – изчезнало дете” позволява органите на реда да издават сигнални съобщения, съдържащи актуална снимка и информация за изчезнало дете, до потребители, намиращи се в областта на издирване, предварително определена от полицията. Facebook потребителите в този регион ще получават сигнала, само ако са включили опцията за местоположение на устройството, с което ползват социалната медия.

Съобщенията от МВР ще съдържат актуална снимка и информация за изчезнало дете

Сигналното съобщение изглежда като обикновена публикация, като дава възможност за получаване на повече информация относно детето и споделяне, за да достигне до възможно най-голям брой хора. Предполага се, че с повече от 2 милиарда Facebook потребители, системата ще бъде ефективен инструмент за намиране на изчезнали деца.

България е едва петнадесетата държава в света, която въвежда „AMBER Alert – изчезнало дете”. Това се случва в резултат на сътрудничество между специализирания сектор „Киберпрестъпност” при ГДБОП-МВР и Facebook в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС. От 2009 г. ГДБОП е контактна точка на Facebook за България, уточни главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП.

Коментари по темата: „МВР и Facebook въвеждат система за изчезнали деца”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Браво!

Коментар