Тестваха съвместимост на 5G NR оборудване

Три водещи технологични компании – Deutsche Telekom (DT), Intel и Huawei – тестваха за първи път съвместимостта на оборудване по стандарта 5G NR. Изпитанията доближават индустрията с още една стъпка към внедряването на мрежи от пето поколение.

Практически реализируеми спецификации на „новото радио” (New Radio, NR) за мрежи 5G бяха представени в края на миналата година в Лисабон от групата за разработки TSG RAN към консорциума 3GPP. Те се явяват фундамент за развитието на мрежи от ново поколение.

Съвместимостта на оборудването от многобройните доставчици трябва да ускори комерсиализацията на 5G мрежите. DT, Intel и Huawei първи тестваха взаимодействието на етапа на разработка на 5G на базата на стандарта 3GPP R15 с използване на комерсиални базови станции.

В частност, задействани са 5G станции на Huawei и тестова мобилна платформа от трето поколение 5G NR (Mobile Trial Platform, MTP) от Intel. В рамките на проекта партньорите са провели изпитания на базови принципи на новия стандарт 5G 3GPP NR, вкл. нова синхронизация, кодиране, структура на кадрите и д.

Тестовата конфигурация стъпва на максимална ширина на канала C-диапазон, предвидена от стандарта 5G NR. Платформата включва също нови многоантенни технологии Massive MIMO и технология за формиране на лъча, поддържана от стандарта.

Успехът в тестовете се разглежда като важна стъпка към пълноценно формиране на екосистемата на 5G и ранната комерсиализация на съответните технологии.

Коментар