Компютърните устройства със спад през 2017 г.

В света през миналата година са продадени 2,28 млрд. компютърни устройства

Пазарът на компютърни устройства е намалял през 2017 година, според нов доклад на анализаторската компания Gartner. В разглежданата категория попадат компютрите (настолни и мобилни), таблетите, смартфоните и обикновените мобилни телефони.

В глобален мащаб през миналата година са продадени 2,28 млрд. компютърни устройства, което е спад от 2% спрямо предходната година, когато на пазара бяха доставени 2,33 млрд. устройства от тази категория, сочат данните на Gartner.

Търсенето на традиционни персонални компютри – настолни и мобилни – е намаляло като брой от 220 млн. през 2016 г. до 204 млн. през 2017 г. Доставките на ултрабуци от премиум клас обаче бележат ръст от 50 до 59 млн. броя.

В сегмента на смартфоните и мобилните телефони също се наблюдава спад в продажбите. Общите доставки на устройствата от тази група възлизат на 1,86 млрд. броя през 2017 г., в сравнение с 1,89 млрд. година по-рано.

Gartner прогнозира, че през настоящата година общите доставки на компютърни устройства от всички типове ще достигнат 2,33 млрд. броя, което означава ръст от 2,1% спрямо 2017 г. Световният пазар ще възлезе на 2,35 млрд. броя през 2019 г.

Коментари по темата: „Компютърните устройства със спад през 2017 г.”

добавете коментар...

  1. Боянчо

    Да, точно поредното доказателство, че повечето хора реално не се нуждаят от компютри, а от смартфони за фейсбук , снимки и клипчета.

    Това означава също, че са пълни глупости за недостига на дигитални умения и компютърна грамотност – този шум и вой който вдигат в Европейския съюз. Какви компютърни умения искат от хора на които не са им нужни и не ползуват компютри? Новото поколение цвъка и клика само лайкове, гледа картинки и видео без никакъв текст, мислят в картинки и иконки като първобитните хора в пещерите. 🙂

Коментар