Скиори тренират за Олимпиадата с VR

Работните обучения чрез виртуалната реалност са намерили доста интересно ново приложение: подготовката на скиорите за зимните Олимпийски игри в Пьончан, които започват на 9 февруари. Оказва се, че тренировките „на сухо” имат известни предимства пред снежните писти.

В началото на 2017 година Strivr – фирмата, която произвежда VR системите за обучение на Walmart – разработва програма за спортни симулации. За да създаде това приложение, Strivr поставя 360-градусови камери върху каските на играчи и ги кара да карат ски по олимпийските склонове.

Системата действа като 360-градусов видеоклип в YouTube. Тя реагира на въртенето на главата, но не позволява на потребителя да се движи свободно във виртуалната среда. Системата обаче е съчетана със SkyTechSport Simulator – интериорна машина, която осигурява силова „обратна връзка” за скиорите.

Идеята е на Дерек Белч, основател и шеф на Strivr. Като футболен треньор в Станфорд през 2014 г., Белч решава да използва виртуалната реалност, за да помогне на обучаващите се играчи, които могат да бъдат на терена само за ограничен период от време. Той преценява, че гледането на записи чрез VR може да се окаже по-истинско преживяване и по-реалистичен начин за „офлайн” трениране, отколкото простото гледане на видеоклипове.

Белч започва да експериментира, заснемайки футболни практики веднъж седмично с 360-градусова камера GoPro. Записите целят да покажат изглед от гледната точка на реален играч. Резултатите, казва Белч, се оказват наистина добри. Всъщност, толкова добри, че когато завършва магистърската си програма в Станфорд, той самият решава да превърне експерименталния си проект в бизнес.

Станфордският треньор по футбол Дейвид Шоу инвестира в начинанието на Белч и се озовава съветник на фирмата. Три години по-късно се оказва, че олимпийските тренировки във виртуална реалност носят предимство: спортистите, които използват системата, се чувстват така, сякаш са прекарали десетки дни тренировки точно на шанците в Пьончан, Южна Корея – преди дори да са пристигнали за състезанието.

Друго предимство е, че тренировъчната подготовка е допустимо да продължи дори при известни наранявания и контузии на спортистите. Доколко този вид подготовка ще позволи на спортистите да са наистина конкурентни – предстои да наблюдаваме и анализираме от 9 февруари нататък. При всички положения обстановката ще им изглежда доста позната, така че има основания да очакваме добри резултати.

В бъдеще Strivr иска да насочи вниманието си към повече видове тренинги за работни места – едно от първите направления в работата на фирмата. Брайън Мейк, главен технологичен директор на компанията, предвижда обучения за служители чрез VR за това как да се справят с опасни ситуации. Има планове за прилагане на витруалната реалност и за преподаване на така наречените „меки умения”.

Паралелно с това Strivr разработва и курсове, специфични за дадени индустрии, с помощта на виртуалните технологии. Така например, фирмата работи с технически колеж, за да създаде VR преживяване, което разкрива какво е да работиш на строителна площадка.

Коментар