Теленор обяви спад на приходите и печалбата

Теленор регистрира спад на приходите и печалбата за периода октомври-декември 2017 г.

Приходите и печалбата на Теленор са намалели през четвъртото тримесечие на 2017 г., сочи финансовият отчет, публикуван от компанията днес.

Печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) възлиза на 56 млн. лв. за периода октомври-декември 2017 г., спрямо 62 млн. лв. за четвъртото тримесечие на предходната година. Като цяло за годината, печалбата на Теленор е намаляла от 251 на 247 млн. лв.

Приходите на компанията за тримесечието регистрират спад от 179 млн. лв. (през Q4’2016) до 178 млн. лв. Постъпленията за цялата 2017 г. са се увеличили с 8 млн. лв. – от 667 до 675 млн. лв., сочат данните от доклада на телекома.

Процесът по оптимизиране на разходите продължава с добри темпове, коментираха от Теленор. Намалението в приходите от месечни такси и трафик отчасти се компенсира от по-високите приходи от продажби на устройства. Но по-високият среден приход на потребител (ARPU) се оказа недостатъчен, за да се преодолее ефекта от спада в броя абонати, особено в предплатения сегмент.

През последното тримесечие на 2017 г., броят на абонатите на Теленор е намалял с 80 хиляди, спрямо същия период на предходната година, поради комбинацията от сезонни фактори и продължаващото свиване на пазара на предплатени услуги. В резултат на това, общият брой на абонатите в края на декември 2017 г. е с 8% по-малък на годишна база.

Печалбата преди данъци и амортизации пада с 10%, след като намалението от 7% на оперативните разходи не беше достатъчно, за да се компенсират по-ниските приходи и увеличените разходи за роуминг в резултат от новата регулация в ЕС, допълниха от Теленор.

Миналата седмица Теленор Груп съобщи, че е получила „заявление за интерес към покупка” на компаниите на групата в Централна и Източна Европа, които се състоят от мобилните оператори в Унгария, България, Черна гора и Сърбия. В момента Теленор оценява предложението, като се очаква този процес да приключи до края на първото тримесечие на годината.

Коментари по темата: „Теленор обяви спад на приходите и печалбата”

добавете коментар...

  1. Иван

    То не беше пропаганта не беше чудо. И така не разбрах защо ме изгониха от там, да са живи и здрави!

  2. Максим

    …без причина зануляват предплатените карти.

Коментар