Създават следващо поколение мобилни мрежи

Няколко от най-големите безжични оператори в света обединиха усилия в инициатива за създаване на следващо поколение мобилни мрежи. Групата включва China Mobile, Sprint Nextel, Vodafone и други, като за целта е създадена и нова компания – NGMN Ltd. (от Next Generation Mobile Networks).

Операторите ще се опитат да изградят обща визия за мобилните мрежи и да разработят технология, която се простира отвъд сегашните безжични проекти HSPA (High-Speed Packet Access) и EVDO (Evolution-Data Optimized). 

Консорциумът вече е създал набор от изисквания, които един ден може да станат стандарти за мобилните широколентови мрежи. NGMN ще работи съвместно със съществуващите групи по стандартизация и се надява да предложи на потребителите предимства като по-висока скорост на комуникациите и съвместимост между оператори и хендсети.

В стартовия състав на инициативата влизат операторите China Mobile, KPN, NTT DoCoMo, Orange, Sprint Nextel, T-Mobile и Vodaphone. Всички те ще се опитат да отстранят грешките от налагане на конкуриращи се стандарти и несъвместими мрежи.

Според анализатори от Gartner, инициативата показва загриженост за стандартите на глобално ниво, което е правилният подход в сравнение с досегашните разработки на регионална база. Към групата обаче ще трябва да се присъединят и американските оператори като Verizon и AT&T, посочват експертите.

Коментар